Prnjavor: Okrugli sto i šahovski susret lica sa invaliditetom

0
381

”Konvencija UN-a o lica osoba s invaliditetom, preporuke EU i drugi dokumenti su važni. To je nama alat koji ćemo ubuduće, nadam se uspješno, koristiti”, istakao je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih RS, na Okruglom stolu, koji je održan u Prnjavoru na temu „Prioritetne preporuke Komiteta UN o pravima lica sa invaliditetom BiH“.

“Želja nam je da se upozna kako šira javnost, tako i naše organizacije, članstvo sa svim onim preporukama koje je Komitet UN dao nakon izvještaja BiH aprila prošle godine. U principu, mi sada analiziramo koja su to prioritetna pitanja koja bi se trebalo što hitnije uvrstiti u naše programe”, istakao je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske.

Okrugli sto je težišno fokusiran na prioritete Saveza u vezi sa preporukama Komiteta UN. Razgovarano je o reformama iz ministarstva prosvjete, kulture, zdravstva, te svega onoga što se tiče lica sa invaliditetom, kada je u pitanju opstanak ovih lica u što boljem položaju i uopšte, borba za egzistenciju.

“Stanje je relativno skromno. Svi se mi zalažemo tražeći neka bolja prava, kada su u pitanju lica uopšte sa invaliditetom, pa tako i naša populacija. Opština se zalaže koliko je to u mogućnosti”, rekao je Goran Vasić, predsjednik Organizacije slijepih i slabovidih lica Prnjavor.

Pored predstavnika organizacije i udruženja slijepih i slabovidih lica iz RS, Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici organizacija i institucija SO Prnjavor.

U sklopu manifestacije, održan je i šahovski susret na šest ploča između predstavnika Saveza slijepih RS i SO Prnjavor, uz tempo igre 30 minuta po igraču. Okrugli sto i šahovski turnir su dio programa obilježavanja 24 marta, Dana opštine Prnjavor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here