Prnjavor: Osnovano udruženje za pomoć autističnoj djeci

0
1064

Udruženje građana i roditelja djece sa autizmom i poteškoćama u učenju „Zlatna riječ“ u Prnjavoru osnovano je s ciljem da se što više djece uključe u stručne tretmane, da se sa djecom radi i otklone poteškoće u govoru, ali prije svega da djeca budu srećna i imaju srećno djetinjstvo, rekla je u izjavi Srni predsjednik ovog udruženja Vesna Subotić.

Subotićeva kaže da roditelji autistične djece moraju biti uporni i istrajni jer se na kraju svaki trud isplati.

„Кada se kod djeteta ustanovi dijagnoza autizma roditelj ne treba da očajava, da misli da je kraj, naprotiv. Takva djeca su ograničenog fonda riječi i izražene ne zainteresovanosti za komunikaciju sa drugim ljudima, samo naizgled malo drugačija, ali su inteligentna, znaju, razumiju. Uz saradnju sa stručnjacima to se ipak može promijeniti, djeca mogu mnogo da napreduju“ , pojašnjava ona.

Subotićeva je i sama majka djeteta kojem je ustanovljen autizam.

„Nakon što je dobilo adekvatnu stručnu pomoć moje dijete je uključeno u inkluzivnu nastavu, ima svog asistenta, čita, piše, računa. Iz ličnog iskustva znam da djeca mogu mnogo da nepreduju uz rad , strpljenje i trud roditelja“ , istakla je ona.

Početku rada udruženja „Zlatna riječ“ u Prnjavoru prisustvovali su beogradski stručnjaci u ovoj oblasti – logoped Ranko Vuković i dječiji psihijatar Vesna Vuković.

„Imao sam priliku da u Prnjavoru pregledam 15 do 20 dece, što je za prvi ovakav pregled neočekivano veliki broj. Nastojaćemo u narednom periodu da uključimo u rad sa decom logopeda i defektologa iz Prnjavora, pokušaćemo da zajedno, organizovano pomognemo ovoj deci“ , rekao je Vuković za Srnu.

On kaže da se kod postavljanja dijagnoze često ne pravi razlika između zastoja u govoru, nedovoljnog govora i autizma.

„Nedostatak govora jeste jedan od simptoma, ali ono što čini autizam jeste nedostatak emocija i topline, nema kontakta očima, takvo dete gleda kroz vas, ali to što nema emocija ne znači da se na tome ne može raditi. Uz rad sve je moguće promeniti i postići“ , zaključio je on.

(Srna)

PODIJELI