PRNJAVOR: Otvoren 22. Festival omladinskih pozorišta Srpske

0
255

U Prnjavoru je večeras otvoren 22. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske izvođenjem autorske predstave “I ne bi predstava” omladinskog ansambla Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz tog grada.

Predstavnik Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske i selektor ovogodišnjeg festivala Novica Bogdanović rekao je da je između 28 prijavljenih izabrano devet najcjelovitijih predstava u svim segmentima.

“To su pozorišne predstave koje se mogu posmatrati kao zaokružena pozorišna cjelina koja ima sve svoje elemente, predstave namijenjene mladim ljudima, rađene sa dobrim dramskim pedagozima, odličnim ansamblom i mogu da pariraju bilo gdje u ovoj selekciji u regionu”, izjavio je Bogdanović novinarima.

On je izrazio očekivanje da će taj kvalitet prepoznati festivalski žiri i pozorišna publika u Prnjavoru.

Bogdanović je naveo da predstave obuhvataju teme koje su interesuju mlade ljude, variraju od velikih životnih drama do lepršavih, ljubavnih priča.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene SPKD “Prosvjeta” Brankica Radonjić rekla je da je velika čast što je zahvaljujući dugogodišnjem radu amaterskog pozorišta, postignutim rezultatima, zaslugama i uspjehu Prnjavor treći put domaćin ove manifestacije.

“Dvije decenije promovišemo pozorišnu umjetnost u Prnjavoru želeći da naša publika iskusi novi umjetnički doživljaj, formirali smo pozorišnu publiku, što je možda i najvažniji rezultat našeg rada”, rekla je Radonjićeva.

Otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš koji je zahvalio svima koji su prepoznali Prnjavor kao mjesto gdje se jedna ovakva manifestacija treba održati, kao i Brankici Radonjić i njenim saradnicima koji su proteklih 20 godina predano radili, prezentovali svoj grad i mlade ljude koji ovdje žive.

“Brankica je to najbolje opisala u naslovu monografije objavljene ovim povodom `Decenije od snova satkane`, što govori o njihovom radu i uspjesima. Iako su oni u oblasti kulture već ispisali istoriju našeg grada uvjeren sam da najbolje tek predstoji”, rekao je Tomaš i obećao dalju podršku lokalne zajednice.

U takmičarskom dijelu festivala sutra će Dis-teatar Scena Zvornik u 11.30 časova izvesti predstavu “Jutro je pametnije od noći”, a u večernjem terminu u 19.30 časova predstaviće se Dramski studio Narodne biblioteke “Branko Radičević” Derventa predstavom “Nešto kao sreća”.

Pozorišnoj publici narednih dana predstaviće se i Teatar “Scena” Novi Grad, Amatersko pozorište mladih “Milenijum” Srbac, Omladinsko pozorište iz Bileće, Dramska grupa Gimnazije “Jovan Dučić” Doboj, DASKE Laktaši i Dramski klub “Virus” bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić”.

Festival će u subotu, 21. oktobra, u revijalnom dijelu zatvoriti Dis-teatar Banjaluka predstavom “Magareće godine”.

Sve predstave biće igrane u Centru za kulturu u Prnjavoru, a ulaz je besplatan.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Prnjavor i Centar za kulturu Prnjavor.

PODIJELI