Prnjavor : Parastos poginulim borcima VRS

0
610

Junacima Vojske RS koji živote položiše u temelje naše zemlje,danas je u Spomen crkvi cara Lazara na Vučijaku služen parastos te položeni vijenci.

Najvrednija tekovina srpskog naroda sa ove strane Drine ,stvorena ratom i na temelju života 21 hiljade boraca-Republika Srpska proslavlja 27.rođendan.

U Spomen crkvi cara Lazara na Vučijaku u kamenu uklesana imena naših 626 boraca koja nas podsjećaju i opominju da je njima u čast i da ih od zaborava otrgne,na Dan Republike Srpske za koju su ginuli,došlo tek nekolicina.

“Žrtve nisu bile samo porodice,RVI već I borci koji su 4 godine trunuli u rovovima stvarajući I braneći ovo što mi danas imamo.Danas,na ovom mjestu nismo učinili šta smo trebali “, kaže Borislavko Peulić, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor misleći na slab odziv na obilježavanju Dana RS,u spomen crkvi Cara Lazara na Vučijaku.Pored lokalnih zvaničnika,predstavnika javnih ustanova i KSS,bila su tek trojica odbornika lokalnog parlamenta.

Nikad ne smijemo dozvoliti da RS bude dovedena u pitanje,ona je nastala kao potreba srpskog naroda i svih naroda koji žive na njenoj teritoriji,poručuje načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

„Mi koji činimo lokalnu vlast uradićemo sve da unaprijedimo život građana opštine Prnjavor,da razvijamo našu opštinu jer na taj način čuvamo i razvijamo Republiku Srpsku“,kaže Tomaš.

Predsjednik SO Prnjavor Željko Simić kaže da je obaveza svih nas da Republiku Srpsku čuvamo i gradimo u miru .

Prnjavorčani su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju RS-učestvovali su na svim tadašnjim ratištima i popunjavali čak 124 ratne jedinice,priča nam ratni komandant i predsjeednik BO Vlado Živković.

Ističe da su u najznačajnijim bitkama tih ratnih godina,prnjavorčani bili među prvima-u proboju Koridora,odbrani zapadnih granica,u Doboju,Brodu,Derventi,Brčkom ,Bratuncu….i naravno u odbrani svoje opštine.

Pronijeli su slavu gdje god su vojevali a na nama je da njihovu žrtvu prepoznamo,cijenimo,pamtimo i prenesemo generacijama koje dolaze.

(TV K3)

PODIJELI