Prnjavor- Parastos žrtvama ustaškog terora

0
390

Kod Spomen obilježja u prigradskom naselju Radlovac u utorak, 4.decembra, održan je parastos za 22 civilne žrtve, koji su nastradali 4.decembra 1941.godine od ustaškog režima koji je djelovao i na prnjavorskom području.

Ustaše su sa područja sela Mlinci, Srpovci, Mračaj, Čorle i Paramije na prevaru odveli 22 stanovnika iz tog dijela opštine i zvjerski ih ubili na lokalitetu kod starog Gradskog groblja. Jučerašnji parastos organizovali su Opštinski odbor SUBNOR-a i Opštinska boračka organizacija, a na skupu je govorio potpredsjednik SUBNOR-a, Rade Radonjić i naglasio potrebu da se imena ovih žrtava nikada ne smiju zaboraviti.

-Najmlađa žrtva imala je 17 godina, najstarija 49. Dvadeset i dvije osobe su mučenički poklane od strane Nezavisne Države Hrvatske u to vrijeme. Spomen obilježje podignuto je 1973. godine, a obnovljeno je 2011. godine. Od tada se svake godine okupljamo, polažemo vijence i odajemo počast za naše žrtve, kaže Radonjić.

Već godinama Radonjić ukazuje na problem prilazu spomeniku, a izgradnju staze koče imovinsko- pravni odnosi.

-Trebala bi se staza napraviti, da ljudi ne dolaze prljavi, ovo je sramota pogledati. Sumnjam da se ne može dogovoriti sa vlasnicima zemlje, znam čovjeka koji je vlasnik i rekao je da neće biti problema, međutim sve se završi na obećanjima nakon održavanja parastosa, objašnjava Radonjić.

Inicijativu za obnovu spomenika pokrenuli su pokojni Borislav Marić, Rade Samac i Vojvodić Miroslav. Vojvodić je unuk Rajka Vasića, žrtve koja je stradala tog kobnog 4.decembra.

– Protekle su četiri godine od obnavljanja spomenika, zahvalan sam lokalnoj upravi i svima koji su učestvovali u njegovoj obnovi i što svake godine obilježavamo ovaj dan i pomen na naše žrtve. Preostalo je još  da se sredi prilaz spomeniku, ali i da se na advekvatan način obilježi još jedno stratište na gradskom području na lokalitetu Zihova jama nedaleko od Gradske Gimnazije, kaže Vojvodić.

Prigodnom okupljanju prisustvovali su i opštinski zvaničnici, načelnik Darko Tomaš, potpredsjednik Skupštine opštine, Miro Šikarac i načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Srđan Tomić. Na skupu je govorio i Momir Krajišnik, predsjednik Gradske boračke organizacije, a vjerski obred predvodio je arhijerejski namjesnik prnjavorski Duško Drinić.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here