Prnjavor- Pčelar Mladen Stanić iz Šibovske: Slab prinos meda

0
965

Prošlo je više od petnaest godina od kako se Mladen Stanić iz Šibovske bavi pčelarstvom. Počeo je sa tri košnice, a na njegovom imanju danas se nalazi oko 110 košnica. Sa pčelama je, kaže, obišao veći dio BiH, jer je njegov uzgoj speciifičan po tome što se sa košnicama seli tražeći bolju ispašu.

“Imam nekoliko lokacija na koje se selim sa pčelama radi ispaše, naročito kada je godina loša, kao ova. Mraz je na početku godine uništio bagrem i voćnu pašu, ali s druge strane, kiše su pogodovale  livadskim pašnjacima, pa mi u žargonu kažemo da će livada da medi” priča Stanić.

Pčelar sije i određene kulture za ishranu pčela, kao što su facelija, heljda, a u narednom periodu planira da zasadi i medonosno drvo, evodiju, u narodu poznatije kao pčelinje drvo koje daje specifičan ukus medu.

Stanić ističe da je ove godine proizvedeno oko dvjesto kilograma meda, uglavnom sa Vlašića, dok je u blizini domaćinstva proizvodnja slaba.

U Prnjavoru već desetak godine djeluje udruženje pčelara “Bagrem”, čiji je član i naš sagovornik, a prema njegovim riječima, broji oko sedamdesetak članova.

“Veoma smo dobro organizovani, često imamo druženja na kojima razmjenjujemo naša iskustva o pčelarstvu, naročito sa mladim kolegama, a idemo i na Sajam poljoprivrede u Beograd”- dodaje Stanić.B.R. /prnjavorlive.info/

 

 

PODIJELI