PRNJAVOR: Počelo izmiještanje korita rijeke Ukrine

0
1275

U naselju Popovići, opština Prnjavor, u toku su radovi na izmiještanju korita rijeke Ukrine kako bi se otklonila stalna opasnost i ugrožavanje trupa pruge.

Na udaljavanju rijeke od pruge, u kilometru 37+700 do kilometra 38+150 na pružnom pravcu Doboj – Banjaluka, između stanica Dragalovci i Prisoje, rade radnici dobojske i banjalučke sekcije za održavanje pruga.

– Prošlogodišnje avgustovske kiše i porast nivoa rijeke Ukrine uzrokovali su oštećenje pružnog nasipa u dužini od 200 metara. Ovih dana pristupili smo izmiještanju korita rijeke Ukrine u dužini od 450 metara, kako bi se mogli izvršiti radovi na proširenju i privremenom osiguranju trupa pruge, a kasnije i trajnoj sanaciji izgradnjom odgovarajuće obaloutvrdne zaštite – kaže Goran Rajković, direktor Sektora za građevinske poslove.

Kako bi se trajno riješio problem, Željeznice su u više navrata upućivale dopise i insistirale da „Vode Srpske“ pristupe kompletnoj sanaciji korita rijeke Ukrine u dužini od dva kilometra u naselju Popovići. Iz „Voda Srpske“ su potvrdili da su zainteresovani za rješavanje ovog problema, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava trenutno nisu u mogućnosti da pristupe realizaciji posla. U ŽRS su procijenili da se više ne može čekati, s obzirom da se dolaskom jeseni mogu očekivati i obilne padavine, pa se krenulo u realizaciju posla.

– Nakon izmiještanja korita rijeke Ukrine pristupićemo osiguranju trupa pruge nabačajem lomljenog kamena. U toku je procedura nabavke 4.500 kubika kamena, nakon čega slijedi njegova ugradnja. Realizacija posla zavisi koliko brzo će stići kamen, s obzirom da će iskop riječnog korita biti završen za desetak dana – kaže Dragan Mijatović, direktor Sekcije za održavanje pruga Doboj.

Prema riječima Željka Šućura, poslovođe u radnoj jedinici Dragalovci, radovi teku po planu i već je završen iskop korita u dužini od 270 metara, a nakon završetka iskopa na ukupnoj dužini radiće se na utvrđivanju trupa pruge. Kompletan posao biće završen u septembru, prije jesenjih kiša.

Završetkom izmiještanja korita rijeke Ukrine i izgradnjom obaloutvrdnog zida, trajno će se riješiti problem ugrožavanja pruge od rijeke Ukrine i time obezbijediti nesmetan protok željezničkog saobraćaja na pružnom pravcu Doboj – Banjaluka, saopšteno je iz Željeznika Republike Srpske. /ŽRS/

PODIJELI