PRNJAVOR: Počeo mjesec romskog ženskog aktivizma

0
437

Članovi Udruženja “Romska devojka” iz Prnjavora danas su na gradskom trgu, podjelom karanfila sugrađankama povodom Međunarodnog dana žena, započeli jednomjesečnu kampanju romskog ženskog aktivizma.

Predsjednik Udruženja Snježana Mirković rekla je Srni da se na ovaj način nastoji ukazati na problem sa kojima se susreće romska populacija, posebno žene, dodajući da Romi u BiH i dalje žive u teškim uslovima, ali da je iz godine u godinu vidljiv napredak.

“Naše udruženje je zajedno sa institucijama uspjelo da se u društvu promijeni odnos prema Romima, a Romi su počeli drugačije da razmišljaju i bore se za svoja prava. Radimo i na smanjenju važećih stereotipa u društvu i diskriminacije, kao i na jačanju učešća Roma u svim segmentima društvenog života”, navela je Mirkovićeva.

Ona je naglasila da je romska populacija u Prnjavoru stambeno zbrinuta, da su pomaci vidljivi i kod zapošljavanja i obrazovanja, o čemu govori i podatak da je u ovoj akademskoj godini po prvi put jedna Romkinja iz Prnjavora upisala Pravni fakultet.

U kampanju “Mjesec romskog ženskog aktivizma”, koja je prvi put održana 2010. godine, uključene su članice ženske romske mreže “Uspjeh” u BiH, koju čini šest ženskih romskih organizacija i pet istaknutih aktivistkinja iz BiH.

Kampanja će biti završena 8. aprila, kada se obilježava Svjetski dan Roma.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here