Prnjavor pokazao gostoprimstvo mališanima sa Kosmeta svečanim prijemom od strane gradske uprave (FOTO)

0
178

Za mališane iz južne srpske pokrajine, koji od subote borave u Prnjavoru, danas je organizovan svečani prijem od strane gradske uprave koja je obezbjedila i prikladne poklone. I ovog puta je istaknuto kako je projekat ’’Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske’’ korisna za ostvarivanje dobre saradnje i povezivanje porodica iz Prnjavora i južne srpske pokrajine.

I dok koriste svoje vrijeme kako bi se upoznali sa onim što nudi Prnjavor i njegova okolina tokom boravka kod porodica iz ovog grada, srpski mališani iz južne srpske pokrajine,  dobili su i priliku da budu i počašćeni ručkom i poklonima.

Sve je to samo dio jedne velike ljubavi i slobode koju ova djeca mogu osjetiti a što često nije prilika dok odrastaju u enklavama. Oni mališani iz kosmetskih mjesta Suvo Grlo i Vidanje nadaju su ponovnom povratu u Prnjavor.

Čevrti put u Prnjavoru je i Sara Tomašević iz Suvog Grla kod Istoka te navodi kako se uvijek ovdje osjeća lijepo.

” Dole na Kosovu nemamo takvu slobodu. Ovdje smo opušteni i družimo se sa svojim drugarima i sa njima ću ostati u kontaktu sigurno i u budućnosti. Sa svojim društvom na Kosovu pričam kako je ovdje lijepo i inspirišem ih da dođu ovdje u Prnjavor. Odavde idem sa lijepim utiscima.”,rekla nam je ova djevojčica.

Slobodu u Prnjavoru uvijek osjeća Stefan Vulićević iz sela Vidanje kod Klina.

” Ovdje je drugačije nego na Kosovu. Ovdje se može slobodno šetati gradom bez nekih opasnosti. Zaista sve ovdje super osjećamo i veoma opušteno. Ako me budu pozvali, nadam se da ću doći ponovo u Prnjavor”,rekao nam je ovaj dječak.

Da je Prnjavor dobar domaćin, zbog kojeg se mnogi mališani vraćaju ovdje, potvrđuju i njihovi nastavnici koji kao i njihovi đaci. Nastavnik istorije iz sela Banje kod Srbice Aleksandar Stević navodi kako i oni osjećaju toplinu gostoprimstva te se nadaju da će se tradicija nastaviti i dalje.

” Djeca prosto obožavaju da dođu u Prnjavor ali i svuda u Republici Srpskoj. Što se tiče naših očekivanja, još prvi put kada smo boravili ovdje 2014.godine osjećaj je bio sjajan. Prije svega, ta ljubav koja se osjeti od svakog domaćina, roditelja, gradske uprave i svih ljudi koji se trude oko ovog dočeka je ogromna i to je stvarno predivno. Ovdje su uglavnom djeca iz sela Banje, Suvo Grlo, Crkolez, Osojane, Vidanje a to su mjesta koja pripadaju opštinama Srbica, Klina i Istok ”,rekao je Stević.

Svaki znak pažnje pa i prijem koji dobiju od porodica ili lokalnih samouprava potvrđuje da su mališani sa Kosmeta uvijek dobrodošli u Srpsku potvrđuje gradsko rukovodstvo. Gradonačelnik Darko Tomaš podsjeća kako je zahvalan svim Prnjavorčanima koji su bili domaćini ovoj djeci ali i da je važno da se na taj način, gradi dobra povezanost.

” Mi smatramo da je za ovu djecu više prijatnija ova restoranska atmosfera jer je opuštenije i to smo praktikovali i prošle godine. Ovo je i prilika da se druže zajedno sa našom djecom sa kojom su tokom ranijih dana imali priliku da budu povezani . Ono što uvijek napominjem je to da je neophodno povezivanje djece na ovaj način te da oni stvaraju mostove prijateljstva ”,rekao je Tomaš.

Ove godine u sklopu projekta ’’Spojimo djecu KiM i Republike Srpske’’ u Prnjavor je doputovalo 30 mališana iz južne srpske pokrajine. Oni će u gradu boraviti sve do subote.

TV K3

PODIJELI