Prnjavor- Potpisan proglas kojim se protivi nasilju muškaraca nad ženama

0
876

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, u sali Skupštine opštine Prnjavor, načenik Siniša Gatarić, uz prisustvo članova Odbora jednakih mogućnosti, potpisao je Proglas kojim se izričito protivi nasilju muškaraca nad ženama.

“Sve do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, simbolično ćemo nositi bijelu traku kako bi ukazali na situaciju u kojem se nalaze žene” istakao je Gatarić.

Gatarić je ovom prilikom osudio i incident koji se dogodio tokom skupštinskog zasijedanja.

“Prikazali smo film koji jasno pokazuje kako jedan od odbornika, gospodin Šikanić, sa leđa, prvo verbalno, a potom i fizički nasrće na radnicu SO Prnjavor, Lidiju Kalenjuk-Milijaš, gdje je desetak ljudi moralo da priskoči i zaustavi tog čovjeka” kazao je načelnik Gatarić.

Predsjednik SO Prnjavor, Borko Lukanović smatra da za nasilje nema nikakvog opravdanja i da se svaki oblik nasilničkog ponašanja treba osuditi.

“Svi trebamo biti promoteri normalnog i civilizovanog ponašanja, gdje vlada jednakopravnost polova, jer nemože neko da vrši nasilje nad nekim ko je slabiji” poručio je Lukanović.

Članice Odbora jednakih mogućnosti dale su svoj doprinos aktivnositma povodom 25. novembra, u smislu podizanja svijesti o problemu muškog nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, poručila je članica ove organizacije, Lidija Kalenjuk -Milijaš.

“Nasilje nad ženama  počinje fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, a žrtve mogu biti i žene i djevojčice, obrazovanje i neobrazovane žene i žene svih društvenih staleža. Lično sam bila žrtva demonstracije muške moći nad ženom, na nedavnom skupštinskom zasijedanju, kada je na mene verbalno, a zatim i fizički nasrnuo dr Branko Šikanić, u momentu kada sam obavljala svoje redovne poslove” istakla je Kalenjuk- Milijaš.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

POLOVINA ŽENA U BiH BAR JEDNOM U ŽIVOTU ŽRTVE NASILJA

Skoro polovina ili 47 odsto žena u BiH tokom života barem jednom su bile izložene nekoj vrsti nasilja, upozoreno je iz Agencije za ravnopravnost polova BiH na 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Najrasprostranjenije nasilje je psihičko, a iza njega slijedi fizičko, dok je seksualno nasilje tokom odraslog života doživjelo šest odsto žena, saopšteno je iz Agencije za ravnopravnost polova BiH. Iz Agencije naglašavaju da ovi nalazi ukazuju da je u BiH prisutna tolerancija na nasilno rješavanje konflikata što povećava rizike od nasilja nad ženama. Agencija će ove godine nizom aktivnosti obilježiti međunarodnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja počinje danas, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava./prnjavorlive.info/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here