Prnjavor- Predstavljen romski portal “Udar”

0
483

U Prnjavoru je danas predstavljen romski portal “Udar”, koji nepunih godinu dana funkcioniše u cilju promovisanja tema koje se tiču prvenstveno romske populacije.

Glavni urednik portala Dalibor Tanić istakao je da riječ udar na romskom označava vrata, te da je i sam cilj portala da se na neki način romska zajednica  predstavi široj javnosti i da se na portalu predstave sve aktivnosti vezane za rome ali i za druge nacionalne zajednice.

Prnjavorski romi imali su priliku da čuju korisne savjete vezane za rad portala Udar, a aktivistkinja udruženja Romska djevojka-Romani ćej, Snježana Mirković, istakla je da će portal imati veliki značaj i za rome sa područja naše zajednice.

 

“Uvjerena sam da će romski portal poboljšati informisanost roma i na području naše lokalne zajednice, te da će na njemu svi posjetioci nači zanimljive priče koje ih zanimaju. Takođe bih istakla da je pozitivno što ćemo i mi na pomenutom portalu moći upoznati javnost o svemu što budemo radili u buduće, a drago mi je da su promociji portala prisustvovali i predstavnici drugih nacionalnih manjina, jer ćemo svi zajedno raditi na informisanosti naših građana” kazala je Mirkovićeva.

Glavni dugoročni cilj ove web stranice je da se poveća prisutnost i vidljivost Roma u medijima. Redakcija je smještena u Sarajevu i sastoji se od tri stalna člana na čelu sa glavnim urednikom kao 10 terenskih novinara iz sedam gradova BiH. Riječ je o mladim ljudima, studentima i aktivistima nevladinog sektora koji se prošli intenzivnu obuku iz novinarskih vještina i koji profesionalno izvještavaju iz svojih sredina.

Novac za pokretanje ovog portala obezbijedio je Fond otvoreno društvo BiH. Kako bi se što više približili ciljanoj publici, autori tekstova ovog portala će, osim aktuelnih vijesti, donositi i priče iz romskih zajednica u BiH. Osim toga, tekstovi će biti objavljivani višejezično, na službenim jezicima BiH kao i na romskom jeziku. Na početku,  obuku će proći 10 mladih Roma i Romkinja koji su fakultetski obrazovani i motivisani da rade na rušenju stereotipa i predrasuda prema romskoj populaciji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here