Prnjavor- Priča trinaestočlane porodice Vinčić iz Gornjih Smrtića (FOTO,VIDEO)

0
1301

Porodica Vinčić iz Gornjih Smrtića kod Prnjavora jedna je od rijetkih koja broji 13 članova. U domaćinstvu je sedmoro odraslih i čak šestoro djece što je u današnje vrijeme nažalost prava rijetkost. Najstariji član devedesetogodišnja baka Đurđija ima čak 15-oro praunučadi.

U Gornjim Smrtićima kod Prnjavora živi 13-očlana porodica Vinčić u čijem je domaćinstvu u praznične novogodišnje i božićne praznike zaista veselo jer u kući pored sedam odraslih živi i šestoro djece. 90-ogodišnja baka Đurđija Vinčić rođena 1928. godine i koja je i najstariji ukućan, kaže da je u Smrtiće iz rodnih Miškovaca došla 1953. godine kada se udala za pokojnog djeda Ostoju. Sa njim je imala 3 sina, Neđu, Zorana i Bogdu.

Kada su djeca završila školu njen pokojni suprug Ostoja bio je na radu u Vukovaru pa u Sloveniji a zatim i u Njemačkoj nakon čega je i ona sama 1976. završila tamo gdje je zaradila i penziju.

Baka Đurđija priča da su djecu uvijek učili da budu vrijedni, pošteni i da uvijek gledaju naprijed. Ona ima sedmoro unučadi i petnaestoro praunučadi a šesnaesto je na putu. Kaže da je ove godine i dočekala zahvaljujući tome i sreći koju su joj djeca donijela.

Đurđijin i Ostojin najmlađi sin Bogdo ne krije zadovoljstvo dobrim odnosom sa ukućanima iako ih je trinaestoro. Kaže da se odlično slažu i sa rodbinom i komšijama.

Bogdo ističe da nema veće radosti od pune kuće a naročito pune kuće djece.

„Ja pokušavam da ohrabrim i druge da imati veliku porodicu nije nikakav bauk i da je to normalan život uz poštovanje i slogu“, priča Bogdo.

U susret praznicima Novoj godini i Božiću i porodica je na okupu.

Povodom praznika on je uputio i čestitku svim ljudima dobre volje.

Bogdina supruga Nada udala se kaže 1981. godine i imaju troje djece sinove Nemanju, Nebojšu i kćerku Veru. Kaže da su se žrtvovali ali se to isplatilo.

Najstariji sin Nemanja rođen je 1982. godine i trenutno je na radu u Njemačkoj. Oženjen je kaže od 2010. godine.

Blizanci Vladan i Vedran su rođeni 2011. a najmlađi Valentin je rođen 2017. godine. Nemanja je na radu u inostranstvu unazad tri godine.

Nemanjina supruga Nevena je rodom iz Crnče kod Dervente.

I mlađi sin Nebojša i njegova supruga Željka koja je rodom iz Štrbaca kod Prnjavora takođe imaju troje djece, dvije kćerkice i sina. Nebojša je na radu u Njemačkoj u istoj firmi sa bratom i zetom od sestre dok njegova supruga radi takođe u Saninu u Prnjavoru sa Nemanjinom suprugom. Nebojša ističe da porodičnom životu doprinose svi koliko ko može.

Da je velika porodica bogatstvo potvrđuju nam i najmlađi ukućani porodice Vinčić iz Gornjih Smrtića koji su za nas priredili recitaciju.

Deda Bogdo za kraj sa osmijehom kaže kako se nada da bi možda u budućnosti moglo biti i po četvrto unuče od sinova i snaha. Dodaje da i on ponavlja svojoj djeci i unucima ono što su i njemu njegovi roditelji govorili a to je da budu vrijedni, pošteni i da uvijek gledaju naprijed.

( TV K3 – Kosta Đurđević)

PODIJELI