Prnjavor: Promovisana knjiga “Mrlje na šanku”- autora Gorana Dakića

0
430

U prnjavojskoj biblioteci sinoć je promovisana knjiga Gorana Dakića “Mrlje na šanku”, čiji je izdavač  izdavačka kuća “Imprimatur”. Prema riječima autora,knjiga je posvećena kafani i ljudima koji u njoj obitavaju.

Priče, njih četrdesetak, nastalo je za kafanskim stolom u jednoj od posljednjih banjalučkih kafana “Krajišnik”, poznatije kao birtije “Kod Ruže” koja se nalazi u neposrednoj blizini Narodne skupštine u Banjaluci.

“To su priče koje sam ja skupljao godinama, a većina njih je objavljivana u dnevnom listu Pres RS, ali nakon gašenja lista ja sam dopisao još nekih desetak kolumni i tako je ova knjiga nastala” kaže Dakić.

Dakić dodaje da se u kafani svašta može čuti, ako zanemarimo klasična “dobacivanja o tome kakav bi bio najbolji sastav Vlade ili reprezentacije.

“Poenta knjige “Mrlje na šanku” je da nasmije čitaoca, a znamo koliko je to zapravo teško i želim da se vrati humor u književnost” kazao je Dakić.

Obzirom da je autor dugo godina radio u novinarstvu, kaže da je upravo tu naučio da u tekstu “gađa” u suštinu i da odvoji bitno od nebitnog. Taj njegov stil je dao najveći doprinos da knjigu čine kratke priče u kojima je sažeto sve što je trebalo da bude rečen.

Priče su zato većinom svedene na karticu teksta, u kojoj autor igrom novinarskog stila i književnim jezikom govori svoje zapažanje.

Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” takođe je prisustvovao promociji Dakićeve knjige.

Mrlje na šanku nije knjiga za djecu, jer su priče ipak za malo ozbiljniju publiku, koja razumije šta su kafanske priče, a svima koji je budu pročitali, sigurno će izmamiti osmijeh na lice, jer Dakić svojim specifičnim smislom za humor na  kraju priče daje simpatične opservacije na tekst i na svoj način daje pečat satiričnom prikazu svakodnevnom životu.

Riječ recenzenta

Penzionisani profesori, pozorišni glumci, razočarani ratni veterani, kafandžije i konobari, novinari na pauzi, političari u bjekstvu od partijskih obaveza, radnici svih profila na kratkoj pauzi za po jednu s nogu… Svi su oni pričali svoje kafanske priče, neke više, neke manje zanimljive, neke su obrisane zauvijek, neke i dalje stoje kao svjedok šta kafana može čuti i viđeti. Dakić ih je pamtio i prenosio na papir, neke u originalu, neke je i mijenjao, jer nije sve iz kafane za javnost, neke je i sam pričao, neke je samo slušao, napisao je za ove priče recenzent Branislav Predojević.

“Mrlje na šanku” možete pronaći u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru, kao i u “Poštama Srpske”. /M.Popadić.prnjavorlive.info/

 

PODIJELI