Prnjavor – Prosvjetni radnici zajedno proslavli Svetog Savu (VIDEO)

0
1851

Direktori, učitelji, nastavnici, profesori dvanaest osnovni i srednjih škola na teritoriji opštine Prnjavor proslavili su zajedno školsku slavu Svetog Savu. Okupili su se zajedno u hotelu Nacional, i svetkovinu obilježili lomljenjem slavskog hljeba, uz sve pravoslavne običaje.

Prnjavor – Prosvjetni radnici zajedno proslavli Svetog Savu (VIDEO)Direktori osam osnovnih, tri srednje i Škole za osnovno muzičko obrazovanje, zajedno sa opštinskim rukovodstvom i sveštenstvom prelomili su slavski hljeb, uz molitvu, slavsko žito i poštenje i tako obilježili školsku slavu Svetog Savu. Domaćin skupa bio je Branislav Vračević, predsjednik Aktiva direktora škola opštine Prnjavor i, inače, direktor OŠ “Sveti Sava” Smrtići, jedine na teritoriji opštine Prnjavor, koja nosi naziv srpskog prosvetitelja.

“Trudimo se da očuvamo tradiciju koja je nekada nastala. Poznato je da je Sveti Sava prvi srpski prosvetitelj i od tog vremena je i slava”, istako je Vračević.

Prošlogodišnja ideja za zajedničku proslavu slave Svetog Save pokazala se kao uspješna, kaže načelnik Darko Tomaš, koji je i jedan od incijatora ovog zajedničkog druženja.

“Uvjeren sam da je rezultat njihovog rada upravo onakav kakav treba da bude. Želim da napomenem da smo nedavno nagradili jedanaest studenata koji ostvaruju prosjek preko 9,5 i to je najbolji dokaz da zaista prosvjeta na području naše lokalne zajednice ima pravi rezultat”, rekao je načelnik Tomaš.

Zajedničkom obilježavanju slave u Prnjavoru, prisustvovao je i ministar prosvete i kulture Dane Malešević, koji je čestitajući slavu svim prosvjetnim radnicima istakao da sada u ovim vremenima moramo posebno raditi na očuvanju i njegovanju srpskog jezika.

“ Mi ćemo zajedno sa Srbijom nastojati da što više zajedničkih projekata plasiramo na ovim prostorima kako bi došli do toga da se sačuva i srpski jezik ali prvenestveno i pismo koje se u javnom životu sve manje koristi”, istakao je ministar Dane Malešević.

Inače, ovo je drugi put nakon 32 godine, da su se svi prosvetni radnici okupili na jednom mjestu. Zajedničko druženje dogodio se posljednji put 1985. godine.

(TV K3)

PODIJELI