PRNJAVOR – REPORTAŽA ZLATNA MEDALJA SA INOST-A MLADIM INOVATORIMA

0
749

 

Učenici Centra srednjih škola “Ivo Andrić” iz Prnjavora, predvođeni profesorom Ilijom Golićem, na dosadašnjih osam učešća na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih” osvojili su osam nagrada…
Priredila: Tamara STOJANOVIĆ

PRNJAVOR, 30. APRILA /SRNA/ – Na ovogodišnjem INOST-u u Banjaluci, mladi inovatori iz Prnjavora dobili su zlatnu medalju za izum solarne mašine za sušenje voća – uz priznanje za najbolju tehnološku inovaciju omogućena je i direktna prijava na svjetsko takmičenje inovatora u Rusiji iduće godine.

Ovogodišnji pobjednički tim mladih inovatora iz Prnjavora, uz profesora Golića, čine Dragiša Pakuševski, Ognjen Živković, Radoslav Vukić, Žarko Živanić i Mihael Marinković.

Profesor Golić, idejni tvorac solarne mašine, kaže za Srnu da je osnovna ideja bila iskoristiti obnovljive resurse u prirodi.

“Mašina može da radi gdje god ima sunca. Kapacitet iznosi oko 20 kilograma svježeg voća, a proces sušenja, u zavisnosti od debljine rezanja voća, traje od 22 do 24 časa”, objašnjava Golić.

On naglašava da je u realizaciji projekta učestvovalo mnogo učenika srednjoškolskog centra.

“Ovo je naš zajednički uspjeh, jer je još mnogo zlatnih učenika koji su zaslužni za ovo priznanje. Imao sam na raspolaganju više od 30 omladinaca. U djeci se javi takmičarski duh, svi žele da učestvuju, da se što bolje pokažu. Ne znam kako je u drugim školama, ali moja ekipa je radila i u vrijeme proljećnog raspusta i vaskršnjih praznika”, navodi Golić.

Do ideja i eksponata dolazi se timskim radom sa profesorima i učenicima, a kod realizacije ideje, osim vlastitih ulaganja, od izuzetnog značaja je finansijska podrška lokalne vlasti i matične škole.

“Škola nema sredstava da to podrži u većem obimu, ali za nas je više nego dovoljno da dobijemo alate i mašine na kojima možemo raditi eksponate”, precizira Golić.

Jedan od članova pobjedničkog tima Dragiša Pakuševski, koji je bio zadužen za tokarenje pojedinih dijelova, ističe da su za izradu mašine bila potrebna tri mjeseca neprestanog rada i mnogo odricanja.

Direktor škole Mirela Milijaš naglašava za Srnu da su svi ponosi na profesore i učenike čiji je rad bio dugotrajan i naporan.

Talenat i znanje mladih inovatora škola je finansijski nagradila, a prijem za “zlatni tim” upriličio je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji ih je, takođe, novčano nagradio.

Tomaš je čestitao profesoru i učenicima na odličnom rezultatu ostvarenom na INOST-u i rekao da su u najboljem svjetlu predstavili ne samo školu i svoje znanje, nego i opštinu Prnjavor.

“Ovo je pravi dokaz da se u Centru srednjih škola `Ivo Andrić` radi kvalitetno i da mladi na kraju školovanja iz ove ustanove nose odlično znanje”, naglašava Tomaš.

Sušara je napravljena na principu solarne elektrane. U njoj su ugrađeni transportni lanci na kojima su pričvršćene korpice i rotirajući valjci za sušenje orašastih plodova.

Upijajuća ploča i ventilator za miješanje toplog vazduha, kao i regulator za uvlačenje svježeg vazduha ugrađeni su kako bi se riješio problem viška vlage koji nastaje pri procesu sušenja voća.

Za bezbjednost u upravljanju mašinom ugrađena je trostruka zaštita, a u slučaju mehaničkog zastoja kvar signalizira zvučni i svjetlosni alarm. Svi ugrađeni dijelovi, za čiju je nabavku utrošeno oko 2.000 KM, bezopasni su po ljudsko zdravlje.

Na ovogodišnjem INOST-u više od 500 izlagača i učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rusije, Rumunije, Francuske, Italije, Maroka, Indije i SAD predstavili su oko 350 eksponata.

PODIJELI