Prnjavor: Sjećanje na heroje proteklog rata

0
1058

Kažu da su vukovi najodanije životinje i da cijeli život ostanu sa svojim čoporom. U Prnjavoru jedan vuk četvrt vijeka na okupu drži svoj čopor.

Iako nije među živima, istina o Veljku Milankoviću, komandantu Vukova sa Vučijaka i dalje živi. Njegovi saborci svake godine okupe se na grobu kako bi mu odali počast i zapalili svijeću.

“Mi, njegovi saborci, na ovaj način pokazujemo da smo ostali poslije rata jako vezani. Meni je zaista drago što je naš komandant ponio tako veliku slavu , a samim ti slavu svih nas koji smo bili pripadnici te jedinice. Na ovaj način pokazujemo drugima kako bi trebali da se ponašaju prema svojim saborcima i da ne zaborave ono što se desilo prije 25 godina kako nam se ne bi ponovilo”, kaže za TV K3 Miro Šikarac, bivši komandir jedinice “Vukovi sa Vučijaka”.

veljko-milankovic-14-2-_6000

Kako su istakli pripadnici jedinice, Milanković je bio pravi srpski komandant, čovjek koji je volio i čuvao svoje vojnike.

“Uvijek je bio ispred nas, nije se bojao opasnosti, bio je heroj i pravi vitez, “zaključuje Šikarac.

Povodom dana boraca RS danas je održan parastos svim poginulim prnjavorskim borcima u hramu Cara Lazara na Vučijaku posvećenog svim srpskim herojima.

623 heroja naše opštine zauvijek će biti upisana u istoriju Republike Srpske.

Posjećeni su grobovi  svih ratnih komandanata sa područja opštine.

Doprinos boraca Prnjavora u stvaranju RS je ogromna, a to govori podatak da su učestvovali na gotovo svim ratištima širom republike.

“Ja samo mogu sa ponosom da kažem, da su prnjavorski borci učestvovali u najznačajnijim bitkama za stvaranje Republike Srpske. Prije svega u odbrani svoje opštine, oslobađanju Broda i Dervente, proboju Koridora. Borci iz Prnjavora bili su i na ratištima u Brčkom, Bratuncu, Novom Gradu i Ozrenu. Na Ozrenu smo vodili veoma teške bitke sa zloglasnim mudžahedinskim odredom El Mudžahid. Kao predsjednik Boračke organizacije, ponosan sam na sve borce opštine Prnjavor, “ poručio je predsjednik BO Prnjavor Vlado Živković.

veljko-milankovic-14-2-000-2

I pored velike žrtve koju su podnijeli prnjavorski borci iz rata su izašli uzdignute glave.

Niti jedan vojnik i oficir sa područja opštine nije optužen za ratne zločine, pošteno su branili svoju zemlju i svoj narod .

veljko-milankovic-14-2-000

veljko-milankovic-14-2-55000

veljko-milankovic-14-2-888000

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here