Naslovna Prnjavor Vijesti Prnjavor: Sutra maškare u Štivoru

Prnjavor: Sutra maškare u Štivoru

0
897

Udruženje Italijana iz Štivora, uz podršku opštine Prnjavor i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, organizovaće sutra maškare, čime ova nacionalna zajednica počinje pripreme za početak Vaskršnjeg posta.

 

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je Srni da je ovo manifestacija kojom se čuvaju tradicija i običaji, ali kojoj se raduju i pripadnici drugih naroda i nacija.

“Maškare u Štivoru su najposjećenija i najmasovnija zabava ove vrste u BiH. Koliko se maškarama raduju Italijani i Štivorčani, toliko im se raduju i naše komšije i prijatelji”, kaže Rover.

On je najavio da će učesnici karnevala proći kroz selo i posjetiti domaćine koji će ih darivati jer u narodu postoji vjerovanje da maškare iz sela istjeruju zle duhove, nakon čega će u Omladinskom domu biti upriličeno veselje.

Dolazak na karneval u Štivoru najavila su udruženja Italijana iz Banjaluke, Tuzle, Sarajeva i Prijedora, a tradicionalno na ovu manifestaciju dolazi i veliki broj Štivorčana koji rade u inostranstvu.

“Očekujemo da i ove maškare svima ostanu u lijepom sjećanju”, dodao je Rover.

I Udruženje Čeha će uoči početka Vaskršnjeg posta, 25. februara, u Maćinom Brdu organizovati maškare, dok će Ukrajinci na isti dan upriličiti tradicionalnu zabavu.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games