PRNJAVOR: ” Svaki građanin da se upozna sa Dejtonom”

0
290

Udruženje građana “Politikolog” danas je u Prnjavoru promovisalo kampanju “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj”, sa ciljem da do kraja godine po primjerak Sporazuma dobije svaka porodica i da se građani upoznaju sa njegovim izvornim sadržajem.

Predsjednik banjalučkog Udruženja građana “Politikolog” Milan Ljepojević, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je do sada odštampano 50.000 primjeraka Dejtonskog sporazuma, te da se očekuje štampanje još 350.000 primjeraka, kako bi svaka porodica koja živi u Srpskoj imala po jedan primjerak sporazuma.

“Dejtonski mirovni sporazum sastoji se od 11 članova, koji smo štampali u formi četiri stranice, i pročita se kroz nekoliko minuta. Naš cilj je da svaki građanin dobije primjerak Dejtona i upozna se sa ovim dokumentom” , te dodao da je uz primjerak Dejtona štampan  Aneks četiri i Aneks deset Ustava Bosne i Hercegovine.

Besplatni primjerci Dejtonskog mirovnog sporazuma //: Foto A.Atić

 

Profesor banjalučkog Univerziteta Saša Mićun, kaže da živimo u vremenu gdje se Dejtonski sporazum proizvoljno tumači na razne načine, i da se pogrešno interpretiranje Dejtona koristi za konstantne napade na Republiku Srpsku.

Podjeli primjeraka Dejtonskog mirovnog sporazuma na Trgu srpskih boraca  prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš. On kaže da Opštinski odbor SNSD-a zajedno sa Udruženjem “Politikolog” provodi ovu veoma značajnu aktivnost za sve građane Republike Srpske.

“Danas se navršava 26 godina od verifikacije Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Ideja da Dejtonski sporazum dođe do svake kuće i svakog čovjeka za svaku je pohvalu, a ovom prilikom pozvao bih sve političke subjekte da se uključe u podjelu ovog sporazuma i na taj način pomognemo ono što je zamisao ovog udruženja” , zaključio je Tomaš.

Podršku inicijativi podjele Dejtonskih sporazuma pružio je predsjednik Kluba ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Franc Ošnja. On je za Radio Prnjavor rekao da je neophodno da svaka porodica dobije svoj primjerak Dejtona, kako bi uvijedeli razliku između izvornog dokumenta i pogrešnih tumačenja koja su danas aktuelna.

Podsjetimo, udruženje građana “Politikolog” prošle godine pokrenulo je inicijativu povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja podrazumijeva dostavljanje Dejtonskog sporazuma svakoj porodici u Republici Srpskoj.

/ Nikolina Vukomanović / prnjavorlive.info

PODIJELI