PRNJAVOR: U opštinskoj kasi 1.2 miliona maraka više od planiranog

0
599

Budžet opštine Prnjavor za prvo polugodište ove godine ostvaren je za 1.2 miliona maraka više od budžetskog okvira koji je u novoj verziji dostigao na godišnjem nivou vrijednost od 23.1 milion maraka.

S poslovanjem opštinske kase i ostvarenim suficitom odbornike je upoznao Aleksandar Njegomirović, načelnik Odjeljenja za finansija, naglašavajući da je rebalansom budžeta za ovu godinu povećan budžetski okriv za milion i 957 hiljada maraka. „Na povećanje budžetskog okriva najveći uticaj su imali kapitalni projekti na području opštine Prnjavor, a tu bih prije svega izdvojih milion i 300 hiljada maraka izdvojenih od Vlade RS za izgradnju lokalne putne infrastrukture, zatim 226 hiljada maraka odobrenih kroz projekat rekonstrukcije ulice Vida Nježića i dr“, rekao je Njegomirović. On je potvrdio da je Izvještajem o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, potvrđen suficit od 122 hiljade konvertibilnih maraka.

Predsjednik Kluba odbornika Srpske demokratske strane, Slaviša Jenjić potvrdio je da ova partija nije podržala Izvještaj o izvršenja budžeta za prvu polovinu 2018.godine, ni rebalans budžeta. „Prvo sam rebalans je nejasno definisan i mnogo toga nam nije jasno. U tekstualnom dijelu je to 23 miliona u tabelarnom dijelu nekih 15 ili 16 miliona maraka, tako da se tu ne može snaći i da kažemo naš budžet je toliki“, rekao je Jenjić.

Rasprava o finansijskih aktima je obilježila 20-to zasjedanje Skkupštie opštine, rekao nam je prvi čovjek opštinskog parlamenta Željko Simić. „Inače naredne sjednice Skupštine koje se očekuju krajem ovog mjeseca i tokom decembra, svakako sa budžetskim kalendarom će biti prije svega posvećeni aktima iz domena opštinskih finansija, mislim na nacrt i prijedlog budžeta za 2019.godinu“, kaže Simić.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš je izrazio zadovoljstvo što je 20-to zasjedanje Skupštine opštine proteklo u efikasnom radu, jer su bile veoma važne tačke dnevnog reda. „ Tu prije svega mislim na rebalans budžeta opštine, jer posebno je važno da ove godine povećavamo okvir budžeta i da smo od viših organa vlasti obebzjedili oko dva miliona maraka i tom kontekstu izražavam zahvalnost Vladi RS i svima koji su prepoznali napore lokalne zajednice da prije svega imamo prave razvojne projekte, a onda i njihova podrška nije izostala, dok takvu podršku očekujem i tokom 2019.godine“, rekao je Tomaš.

Na sjednici Skupštine opštine, usvojeno je još nekoliko odluka, među kojima i program rada Dječijeg vrtića „Naša radost“, a pred odbornicima je u formi informacije bila i tema koja tretira ostvarivanje prava porodica poginulih i nestalih boraca, ratnih vojnih invalida, boraca i civilnih žrtava rata u našoj opštini. Odbornik Branko Šikanić podsjetio je na prije nekoliko godina usvojenu odluku o podizanju Spomen obilježja poginulim borcima proteklog rata , koji bi trebalo da se podtže na Trgu srpskih boraca.

Sjednica je trajala četiri sata, a izostali su odbornici Goran Zemu, Slaviša Malešević i Milan Ptrović.

Prnjavorlive.info

 

PODIJELI