Prnjavor – U petak akcija darivanja krvi

0
650

Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor organizuje redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je zakazana za petak, 24. avgust, u prostorijama Crvenog krsta i održaće se od 9 do 13 časova.

– Molimo sve građane naše Opštine koji su u mogućnosti da daruju ovu dragocijenu tečnost da se odazovu na akciju i time nekome spasu život – poručili su iz Crvenog krsta.

Svi punoljetni građani (od 18 do 65 godina) mogu u prostorijama Crvenog krsta, da daruju krv za potrebe Banjalučkog Kliničkog centra.

Pored humane strane dobrovoljnog davanja krvi, koja je većini građana glavni motiv da redovno daruju dragocjenu tečnost koja drugome može spasiti život, većina građana ne zna za povlastice koje imaju dobrovoljni davaoci krvi, a koje su i više nego dobrodošle. Riječ je o besplatnim pregledima, lijekovima, pa i specijalističkim uslugama.

Zdravstveno osigurani dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj koji su krv darivali više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje odnosno koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta oslobođeni su plaćanja participacije ukoliko od posljednjeg davanja krvi nije prošlo više od godinu dana.

Dobrovoljni davaoci krvi ne plaćaju participaciju za lijekove na A listi, a za lijekove na B listi plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto referentne cijene lijeka.

Ukoliko žele skuplji lijek drugog proizvođača sa A liste, onda plaćaju razliku između referentne i cijene željenog lijeka.

Farmaceuti u apotekama su obavezni da osiguraniku ponude lijek sa referentnom cijenom, a na insistiranje pacijenta mogu izdati skuplji lijek, što znači da osiguranik pristaje na doplatu.

Osoba ne može da da krv kada ima grip, prehladu, akutnu infekciju, ako uzima određene lijekove, neposredno poslije neke hirurške intervencije, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, tuberkulozu, oboljenja bubrega.

Prije davanja krvi svaka osoba bude pregledana: mjerenje pritiska, provjera rada srca i pluća, a onda vađenje krvi, rade se i testovi na sve infektivne bolesti.

PODIJELI