Prnjavor: U porti crkve Svetog velikomučenika Georgija naložena tri badnjaka

0
317

Uprkos pandemoiji korona virusa, tradicija Badnjeg dana nije prekinuta. U porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i ove godine na dočekana su tri badnjaka.

Badnji dan u svim pravoslavnim hramovima u opštini Prnjavor obilježen je molitvom. Poštujući epidemiološke mjere vjernici i crkva, u skladu sa trenutnom situacijom, postovali su i tradiciju i običaje, koji uporkos pandemiji nisu prekinuti. Kao i prethodnih godina u portu hrama Svetog Velikomučenika u Prnjavoru stigao je centralni gradski badnjak sa ergele “Vučijak”, koji ima tradiciju od 31 godinu, kao i badnjaci iz Babanovaca i Maćinog Brda.

Petar Radošević koji centralni badnjak do crkve u Prnjavoru dovozi 31 godinu kaže da je narod danas izašao da ih u svojim ulicama dočeka, ali u manjoj mjeri nego što je to bio slučaj svih prethodnih godina.

U pratnji badnjaka mjesne zajednice Babanovci bio je Dušan Dabić koji je istakao da se i u teškim vremenima tradicija ne smije prekidati.

„Jutros smo poranili, usjekli badnjak i prošli kroz mjesnu zajednicu. Narod je izašao da nas pozdravi, u skladu sa običajima počastili nas kafom i rakijom“ – kaže Dabić.

Slađan Sančanin iz Maćinog Brda kaže da se vožnja badnjaka kroz ovu mjesnu zajednicu održava u skladu sa tradicijom, a da mladi sve više učestvuju u ovom običaju.

– Tradiciju ne prekidamo, kakvo god vrijeme i okolnosti bili mi ćemo nastojati da što bolje ispoštujemo ono što nam je sveto. Posebno nas raduje što je narod danas izašao da pozdravi badnjak“ – rekao je Sančanin.

U prisustvu vjernika badnjaci su osveštani, a potom i naloženi.

Protojerej-stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski poručio je da je iskušenja uvijek bilo, ali da je naš narod praznike i obilježavao kako crkva nalaže.

„U novim okolnostima molitveno se danas obraćamo Bogomladencu Hristu da nas ohrabri, osnaži i utješi, da nam da vjere da izdržimo ovo iskušenje. Nadam se da ćemo se uspjeti izboriti sa pandemijom, a već naredne praznike koji dolaze slaviti kako smo navikli“ – rekao je Drinić.

Danas je u gradskoj crkvi vjernicima podijeljeno i oko hiljadu pripremljenih badnjačića. Vjerni narod, spreman je da dočeka rođenje Isusa Hrista Božić.

Osveštanju i nalaganju Badnjaka prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš, koji je sugrađanima uputio čestitku povodom božićnih praznika.

Tomaš je ukazao na specifičnu situaciju u kojoj se Badnji dan zbog pandemije virusa korona obilježava ove godine, ali da su građani odgovorni, pridržavaju se mjera i, najvažnije, nastavljaju da njeguju svoju tradiciju i običaje.

Umjesto tradicionalnog pijukanja u crkvi najmlađim parohijanima su podijeljeni paketići. Božićni uranak biće služen sutra ujutro u 5.00 časova.

(TV K3)

PODIJELI