Prnjavor: U školskim klupama 269 prvačića, nastava uz pridržavanje mjera

0
324

U svih osam osnovnih škola na području opštine Prnjavor nastava u novoj školskoj godini počela je na vrijeme, uz pridržavanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera zbog virusa korona, a u školske klupe po prvi put sjelo je i 269 prvačića.

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” nastavu u 2020/2021 godini u centralnoj i područnim školama pohađaće ukupno 722 učenika, među kojim je 86 prvačića.

U ovoj školi opremljena je i učionica za produženi boravak, za šta je 3.000 KM obezbijedila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, 9.500 KM Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i 7.500 KM opština Prnjavor. Realizaciji ovog projekta pomoglo je i više privrednih subjekata i pojedinaca sa područja Prnjavora.

Direktor škole Jasna Malešević napominje da je ovo prva godina sa organizovanim produženim boravkom u ovoj školi.

“Veoma smo ponosni na ovaj projekat. Produženi boravak organizovan je u smjenama od 6.30 do 16.00 časova, a u jednoj grupi se nalazi 20 učenika” , rekla je Maleševićeva.

U Osnovnoj školi “Nikola Tesla” sa 874 učenika nastava je organizovana u četiri termina, a razredi su podijeljeni na po dvije grupe. Nastavu u ovoj školi prati i 90 učenika prvog razreda.

Direktor škole Vojin Gluvić u izjavi Srni kaže da je nastavu bilo teško organizovati u novim okolnostima jer je trebalo uskladiti dolaske učenika i nastavnika, a pri tome voditi računa da se ne stvaraju gužve kako u školskom dvorištu tako i u samoj školi.

“Uloženo je dosta napora da se sve organizuje u skladu sa preporukama nadležnih institucija, ali smo uspjeli. Nadamo se, ipak, da će se situacija uskoro normalizovati i da ćemo se vratiti na raniji sistem rada”, rekao je Gluvić.

Najmlađe đake juče su u učionicama dočekali pokloni koje je obezbijedila opština Prnjavor.

Ovog septembra zbog aktuelne epidemiološke situacije izostala je organizovana posjeta školama predstavnika najviše opštinske vlasti, a načelnik opštine Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić uputili su zajedničku čestitku svim učenicima i prosvjetarima sa željom da i u novoj školskoj godini ostvaruju dobre rezultate, jer se sticanjem znanja i obrazovanjem budućih generacija na najbolji način pomaže razvoju opštine.

Nastava je u skladu sa novim mjerama počela i u prnjavorskoj Gimnaziji, Centru srednjih škola /CSŠ/ “Ivo Andrić” i Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić”.

Direktor CSŠ “Ivo Andrić” Mirela Milijaš kaže da je prvog dana zbog novog sistema rada evidentan problem sa dolaskom na nastavu na vrijeme učenika koji putuju, a njih je u ovoj školi više od 50 odsto od ukupno 643 učenika.

“Pokušavamo pronaći najbolje rješenje za sve. Imamo dogovor sa prevoznicima da će se definisati nove autobuske linije da bi učenici mogli dolaziti u školu na vrijeme. Očekujemo da se taj problem do kraja sedmice riješi” , rekla je Milijaševa za Srnu.

Ona je istakla da se nastava odvija po utvrđenom rasporedu, bez većih odstupanja, izuzev manjih promjena u izvođenju pojedinih nastavnih predmeta, kao što je fizičko vaspitanje, a ove godine nije organizovana kabinetska nastava i rad učenika u grupama.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here