Prnjavor – U toku nabavka udžbenika

0
726

Školska godina počinje trećeg septembra, a nabavka udžbenika ovih dana aktuelna je u svim porodicama koje imaju školarce. Sa novom školskom godinom za učenike počinju nove obaveze, roditelji već uveliko nabavljaju udžbenike i školski pribor, a samim tim i njihov kućni budžet je na udaru. Posjetili smo jednu od Prnjavorskih knjižara i raspitali se o njenoj opremljenosti novim udžbenicima, kao i cijenama istih.

Ljubiša Kuzmanović, vlasnik knjižare KUZMO PROM, za naš portal je pojasnio koliko koštaju kompleti knjiga, da li su sve knjige dostupne i da li se cijena mijenjala u odnosu na prošlu godinu:

-Što se tiče cijene u odnosu na prošlu godinu došlo je do blagog porasta, zbog povećanja cijene sirovine papira na svjetskom tržištu, pa je sva roba koja je pravljena od papira poskupila, samim tim i udžbenici, kaže Kuzmanović.

Cijena udžbenika za treći razred je 95 KM, s tim da učenici koriste knjigu muzičkog vaspitanja iz drugog razreda. Za četvrti razred cijena udžbenika je 106 KM, peti razred 99 KM, a đaci koriste udžbenike muzičke kulture i atlas nijemih karti iz četvrtog razreda.

Za šesti razred potrebno je izdvojiti 130 KM (uvršten engleski u cijenu). Šestaci koji uče njemački jezik komplet knjiga plaćaju 150 KM, a oni koji uče ruski jezik 155 KM.

Za sedmi razred cijena osnovnog kompleta košta 141,50 KM, uz udžbenik za njemački jezik 169,50 KM, a uz udžbenik za ruski 166,50KM. Udžbenik za muzičko vaspitanje koriste od šestog razreda.

Za osmi razred cijena osnovnog kompleta je 163 KM, sa njemačkim 191 KM, sa ruskim 188 KM.

Za deveti razred cijena osnovnog kompleta je 159,50 KM, sa udžbenikom za njemački 187 KM, sa ruskim 184,50 KM.

Desile su se i promjene nekih udžbenika u odnosu na prošlu godinu:

Za četvrti razred: Likovna kultura; Radni list za srpski jezik i jezičku kulturu;

Za peti razred: Radni list za srpski jezik; Poznavanje prirode; Radna sveska za poznavanje prirode; Likovna kultura.

Šesti razred: Njemački jezik; Radna sveska za njemački jezik;

Sedmi razred: Čitanka;

Osmi razred: Čitanka;

Deveti razred: Čitanka.

Kuzmanović kaže da je ove godine kao i prethodnih godina prisutna pojava da roditelji koji imaju dvoje djece, koriste važeće udžbenike starijeg djeteta, i za mlađe dijete dokupe samo nove knjige, a na taj način mogu napraviti uštedu i do 150 KM.

Pitali smo i Prnjavorčane, roditelje đaka, može li se izdržati trošak nabavke knjiga i kako se odražava na njihov budžet i većina je mišljenja da su knjige preskupe, posebno za roditelje koji imaju dvoje ili više školaraca. Ipak, za roditelje nema dileme – školarci moraju biti spremni za novu školsku godinu.

Učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola i ove godine Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je besplatne udžbenike.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI