PRNJAVOR: UDRUŽENJA ITALIJANA I ČEHA I OVE GODINE ORGANIZOVALI MAŠKARE

0
669

Udruženja Italijana i Čeha koja djeluju na području opštine Prnjavor organizovala su tradicionalne zabave pod maskama kojima su počeli pripreme za Uskrs.
Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor Franjo Rover rekao je da maškare, koje se u Štivoru održavaju već stotinjak godina, predstavljaju pripreme za Uskrs, i da od srijede počinje post, pa nekoliko sedmica nema veselja i zabava.

Prema njegovim riječima, što su maškare veselije i šarenije bolje će istjerati zle duhove iz sela, a učesnici maskiranih povorki biće bolje darivani od mještana.

Zabava u mjesnom Omladinskom domu, u organizaciji Italijanskog udruženja iz Štivora, kojoj su prisustvovali gosti iz Tuzle, Sarajeva, Banjaluke i italijanske regije Trento trajala je do duboko u noć.

Maškare su juče održane u i Maćinom Brdu gdje živi češka nacionalna manjina.

Predsjednik Udruženja “Češka beseda” Zdenka Hajek izrazila je zadovoljstvo što manifestaciji svake godine prisustvuju brojni gosti iz raznih krajeva BiH.

“Posljednje pokladne nedjelje pred početak uskršnjeg posta, u danu kad prizivamo pozitivnu energiju u selu, sa nama su uvijek rado viđeni gosti iz Prijedora, Nove Vesi, Slavonskog Broda i Osijeka sa kojima se družimo i imamo dugogodišnju saradnju”, istakla je Hajek.

Zabavi u Maćinom brdu prisustvovala je i zamjenik ambasadora Češke u BiH Klara Kadlecova, koja je podsjetila da su maškare izuzetno važne za češki narod, posebno za Maćino Brdo kao jedino češko selo u BiH, čiji mještani drže do tradicije.

“Izuzetno sam srećna što sam mogla osjetiti dio atmosfere koja me je podsjetila na februarske zabave uz maškare u Češkoj”, rekla je Kadlecova.

srna20160206_162134

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here