Prnjavor: Uginula riba uklonjena u zadnji čas

0
148

Zaposleni u prnjavorskom “Ribnjaku” uklonili su veći dio uginule ribe, a o kojoj je količini riječ, nemoguće je utvrditi, jer su se leševi već počeli raspadati i mjere su preduzete u zadnji čas.

Istakla je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik Nataša Kosić naglasivši da će posao biti završen danas, u skladu sa rokom koji je naložio opštinski veterinarski inspektor.

– Uginula riba se posipa krečom i zatrpava zemljom. Dio koji je u travi i nije pristupačan samo će posuti krečom. Količina se procjenjuje tako što se broje glave, međutim, sve se raspada, tako da nije moguće izbrojati uginulu ribu – rekla je Kosićeva koja je četvrti stečajni upravnik u ovom preduzeću, a na tu funkciju izabrana je krajem prošle sedmice.

Kosićeva je naglasila da se ovako nešto više neće ponoviti u “Ribnjaku” dodavši da će, čim uklanjanje leševa bude završeno, uspostaviti redovno održavanje ribnjaka.

– Zaposleni će morati redovno obilaziti ribnjak, uklanjati uginulu ribu ako je bude, kao što se inače i radi – rekla je Kosićeva i dodala da je u preduzeću trenutno šest zaposlenih.

Kosićeva je kazala da će prioritet u narednom periodu biti čišćenje kanala, te da će zatražiti i pomoć lokalne zajednice. Iako je riječ o stečaju privatnog preduzeća, pojasnila je, u stečajnoj masi nema novca, a problemi bi mogli biti ogromni ako se ovako nešto ponovi.

Prnjavorski “Ribnjak” je u stečaju nešto duže od godinu, a zahtjev za stečaj pokrenulo je preduzeće “Bisprom” iz Prnjavora. Vlasnik tog preduzeća Miladin Stanić rekao je za “Glas” da imaju presudu i priznato potraživanje na 600.000 maraka.

– Suština tog našeg zahtjeva je naplata našeg potraživanja i ništa drugo nas ne zanima – poručio je Stanić.

Da će “Ribnjak” doći u ovakve probleme još u martu je upozorio načelnik Prnjavora Darko Tomaš, zbog čega se informacija o ovom preduzeću našla i na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta. Tomaš je najavio da će tražiti vanrednu sjednicu Skupštine čim bude imao sve potrebne informacije u vezi sa trenutnim problemima u “Ribnjaku”.

Prnjavorski “Ribnjak” dospio je u žižu interesovanja javnosti početkom prošle sedmice, kada se pojavila informacija da je uginulo više od pet tona ribe te da toj i okolnim lokalnim zajednicama prijeti ekološka katastrofa ukoliko ptice i divljač počnu da raznose uginulu ribu.

Stečaj

Nataša Kosić je rekla da se od kada je došla na mjesto stečajnog upravnika bavi mrtvom ribom jer je to u ovom trenutku prioritet.

– Djelimično sam pregledala dokumentaciju. Čim završimo sanaciju, krenuću dalje. Uskoro ćemo zakazati sastanak Odbora povjerilaca. Izvještaj o svemu što trenutno radimo dostaviću nadležnima i onda ćemo preduzeti naredne korake – rekla je Kosićeva.

/Glas Srpske/

PODIJELI