Prnjavor: Uručene 232 ponosne kartice za porodice sa troje i više djece

0
516

Za 232 porodice sa troje i više djece sa područja opštine Prnjavor danas je u organizaciji opštine i Fondacije “Za porodicu” upriličena podjela “Ponosnih kartica”.

Predsjednik Fondacije Dragan Dakić rekao je novinarima da u projektu učestvuje više od 10 opština, a da se do sada prijavilo više od 150 privrednih subjekata – prijatelja porodice iz cijele Republike Srpske.

Dakić kaže da je cilj projekta da se porodicama sa troje i više djece korištenjem kartice omoguće popusti prilikom kupovine robe i usluga kod privrednih partnera.

“Projektom su pokriveni skoro svi segmenti potrošačke korpe. Novina u odnosu na prošlu godinu je u tome da u fokus našeg interesovanja stavljamo i privrednike kojima kao društveno odgovornim kompanijama dajemo poseban vid podrške u poslovanju kroz otvaranje tržišta”, rekao je on.

Dakić napominje da se kartica koja se izda u jednoj lokalnoj zajednici može koristiti u cijeloj Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da ova lokalna zajednica kroz više projekata pomaže višečlanim porodicama.

“Jedan od projekata koji najduže traje je isplata jednokratne pomoći od 500 KM za treće i svako naredno rođeno dijete, za šta smo ove godine izdvojili oko 30.000 KM. Izdvojićemo i oko 15.000 KM za porodice koje nisu uspjele doći do potomstva nakon dva pokušaja vantjelesne oplodnje koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, istakao je Tomaš.

On kaže da će opština ove godine prvi put za porodice sa četvoro i više djece obezbijediti besplatne udžbenike, za šta je, prema procjenama, potrebno oko 15.000 KM.

“Smatramo da je najveći benefit ne samo porodicama sa troje i više djece, nego generalno na području opštine Prnjavor cijena smještaja djece u opštinskom vrtiću u iznosu od 100 KM, a za jasličku grupu 130 KM, što je jedinstveno u Republici Srpskoj”, rekao je Tomaš i dodao da je ta cijena po djetetu po proračunima oko 300 KM, što znači da opština sufinansira porodice čija su djeca u vrtiću sa po 200 KM mjesečno.

“Ponosnu karticu” danas je preuzela i Maja Demirović iz Gornjih Palačkovaca, majka troje djece. Ona kaže da će kartica biti od velike koristi za ostvarenje znatnih ušteda u kućnom budžetu, posebno za nabavku školskih knjiga i pribora koji, po pravilu, iziskuju najviše troškova u njenom domaćinstvu.

/SRNA/

Foto: Preuzete sa Дарко Томаш – начелник општине Прњавор

PODIJELI