PRNJAVOR: Uručeno 10 donacija u vrijednosti od po 1.000 km

0
367

Romsko udruženje “Romani ćej- Romska djevojka” iz Prnjavora juče je uručilo 10 donacija, vrijednosti od po 1.000 KM s ciljem ekonomskog osnaživanja marginalizovanog stanovništva od posljedica virusa korona.

Predsjednik Udruženja Snježana Mirković rekla je Srni da se na javni poziv prijavilo 15 zainteresovanih korisnika, a izabrano je deset.

NJima su uručene poljoprivredne mašine i drugi alat, kao i novac, u zavisnosti od toga za šta je donacija namijenjena, odnosno čime se korisnik bavi.

“Drago nam je da su donatori spremni da pomognu i što su prepoznali naš rad kojim nastojimo da pozitivno doprinisemo poboljšanju života u lokalnoj zajednici”, rekla je Mirkovićeva i dodala da su u okviru istog projekta obezbijeđene i tri donacije za Vukosavlje.

Donacija u Prnjavoru uručena je u saradnji sa Humanitarnom organizacijom “Ker internešnel” i češkom Vladom.

Mirkovićeva je napomenula da je kroz projekat “Inovativni pristup odgovoru na kovid 19 u ranjivim zajednicama u BiH” do sada u Prnjavoru i Vukosavlju podijeljeno po 100 paketa sa higijenskim artiklima.

“U saradnji sa Centrom za socijalni rad smo odredili najugroženije stanovnike i uručili im pakete. Kroz pomoć nismo obuhvatili samo Rome već i ostalo stanovništvo, uključujući višečlane porodice, žrtve nasilja u porodici, lica sa invaliditetom, ljude sa sela”, pojasnila je Mirkovićeva.

Ona je istakla da je Udruženje “Romani ćej” umjesto besplatnih zdravstvenih pregleda za Rome uručilo sredstva za dezinfekciju za nekoliko zdravstvenih ustanova i podijelilo više od 500 prehrambeno-higijenskih paketa i vaučera socijalno ugroženima.

Novčanu pomoć od 1.000 KM danas je, između ostalih, primio Sead Zahirović koji kaže da se više od tri decenije bavi prodajom na gradskoj pijaci, a zahvaljujući današnjoj donaciji uspio je da sebi stvori bolje uslove za rad.

“Na štandu je prokišnjavao krov pa sam morao sklanjati robu kad pada kiša. Sada su uslovi mnogo bolji, moramo se dalje boriti i raditi jer od ovoga posla uzdržavam sedmočlanu porodicu”, rekao je Zahirović.

SRNA

PODIJELI