Prnjavor uspješno realizovao MEG 2 projekat: Završeno vodosnabdijevanje MZ Babanovci i dijela Maćinog brda (FOTO)

0
244

Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Vida Nježića, izgradnja distributivnog cjevovoda za vodosnabdijevanje industrijske zone Vijaka, podsticaji za novo zapošljavanje u privredi, podsticaji za tehnološko unapređenje kapaciteta – nabavka mašina, alata i opreme, vodosnabdijevanje dijela Mjesne zajednice Maćino brdo i Mjesne zajednice Babanovci – sve su ovo projekti završeni sredstvima MEG projekta i Gradske uprave Prnjavor, na teritoriji ove lokalne zajednice. Urađene poslove danas su na terenu obišli predstavnici Grada, Vodovoda i donatori – predstavnici MEG projekta, ambasada Švicarske i Češke i Češka razvojne agencije u BiH.

Prvo je održan sastanak u Gradskoj upravi, a potom obilazak terena.

Donatori su imali priliku da obiđu mjesta u koja su zajedno sa gradom ulagali sredstva, poput ulice Vida Nježića, distributivnog cjevovoda u industrijskoj zoni Vijaka i privrednih subjekata, poput Leburić komerca i rasadnika Agroprom.

Ukupna vrijednost pobrojanog u prvoj fazi bila je milion 613 hiljada maraka, od čega su sredstva MEG projekta bila 483 hiljade, ostatak je obezbijeđen iz lokalnog budžeta. Rasadnik Agroprom je jedan od subjekata koji su koristili sredstva iz MEG projekta za zapošljavanje novih radnika 2019. godine.

I projekat vodosnabdijevanja Mjesne zajednice Babanovci i dijela naselja Maćino Brdo iz projekta MEG 2 je završen. Ukupna vrijednost mu je 852.923 KM, od čega su grant sredstva 240 hiljada KM, ostalo iz budžeta grada. Izgrađeno je 11 kilometara vodovoda, na koji će se moći priključiti novih 500 domaćinstava.

-Poseban dobrinos je što smo izgradili sistem upravljanja i u lokalnoj zajednici i u Komunalnom preduzeću “Vodovod”. Taj sistem je bazuiran na ekonomskoj održivosti i njegovom odnosu prema lokalnoj zajednici. KP “Vodovod” je preduzeće koje je prije sedam ostam godina živjelo na infuziji, sada posluje kako treba – rekao je Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora.

Donatori, predstavnici MEG projekta, ambasada Švicarske i Češke, Češka razvojne agencije u BiH i UNDP-a zadovoljni urađenim i viđenim u posljednjih osam godina. Jedna od tema o kojoj se tokom posjete pričalo je i kako pozitivna iskustva prenijeti na druge lokalne zajednice.

-Jako smo zadovoljni onim što smo danas vidjeli. Lokalna zajednica je značajno unaprijedila svoj način rada i funkcionisanja – kaže Boško Kenjić, projetni menadžet Ambasade Švajcarske u BiH

Jozef Zrzavecki, otpravnik poslova Ambasade Češke u BiH, kaže da je njegovoj zemlji priortet vodosnabdijevanje.

-Svi ti projekti koje smo finansirali zaista su bili uspješni, Gradska uprava je ispunila svoj dio preporuka koje su došle kroz projekat kako bi što bolje prilagodili sredstva koja su se dodijeljivala od strane Gradske uprave prema konačnim korisnicima – rekao je Goran Štefatić, projekt menadžer MEG projekta ispred Razvojnog programa UN.

Grad Prnjavor je u odnosu na ostale gradove i opštine ostvarila najveći napredak na poolju dobre uprave i sistema upravljanja. Godišnja nezavisna evaluacija prošle godine pokazala je da je Prnjavor broj jedan u odnosu na ostale lokalne zajednice. Iz Gradske uprave poručuju da i ove godine očekuju dobre rezultate i pristup novim grant sredstvima.

TV K3

PODIJELI