PRNJAVOR: Uspješno završen projekat “Slušaj manjinske jezike”

0
85

U realizaciju projekta čiji je osnovni cilj zaštita i očuvanje jezika nacionalnih manjina, kao i prevencija govora mržnje, u Prnjavoru je bilo uključeno udruženje Poljaka “Boleslaviec” te nekoliko drugih udruženja nacionalnih manjina. Medijska kuća Radio Prnjavor, opština Prnjavor te Centar za kulturu pružili su podršku i pomoć realizaciji projekta na teritoriji naše opštine.

Tomislav Durtka, predstavnik udruženja Poljaka “Boleslaviec”, kaže da je ovaj projekat osim u Prnjavoru, proveden i u gradu Tuzla, u saradnji sa udruženjem Italijana “Rino Zandonai” Tuzla.

“Projekat je trajao 12 mjeseci, i u tom periodu prezentovali smo festival na jezicima nacionalnih manjina u Prnjavoru u Domu kulture, te u Centru za kulturu u Tuzli. U istom periodu provedeno je emitovanje 18 radio – emisija “Slušaj manjinske jezike” u kojima su obrađene sve Ustavom priznate manjine u Bosni i Hercegovini. Imali smo 47 gostiju koji su govorili na svojim maternjim jezicima i smatramo da je ovo vrlo značajan projekat jer je ovo prvi put da se u eteru može čuti glas nacionalnih manjina” rekao je Durtka te dodao da je u Prnjavoru sačuvano najviše jezika nacionalnih manjina.

Predsjednik udruženja građana italijanskog porijekla”Rino Zandonai” Tuzla, Tihomir Knežiček, izjavio je za Radio Prnjavor da je projekat finansiralo Vijeće Evrope i Evropska unija, te da su svi predviđeni ciljevi ostvareni.

“Saradnja dva udruženja iz Prnjavora i Tuzle veoma je uspješna. Ovaj projekat dao je konkretan doprinos poboljšanju položaja nacionalnih manjina, što je prepoznato i od strane evropskih institucija” , izjavio je Knežiček te dodao da u budućnosti očekuje još zajedničkih projekata sa prnjavorskim udruženjima.

Oleg Zakaljuk, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine kao jedne od najbrojnijih u Prnjavoru, kazao je da je mogućnost predstavljanja na ukrajinskom jeziku velika čast i zadovoljstvo za sve Ukrajince na teritoriji opštine Prnjavor.

” Kao jedan od učesnika projekta veoma sam zadovoljan ishodom i cjelokupnom realizacijom. Za nas je to od velike važnosti, pogotovo u gradu koji se zove “Mala Evropa” , rekao je Zakaljuk.

On je dodao da Ukrajinci u Prnjavoru posvećuju dosta pažnje očuvanju maternjeg jezika i kulture, te da se u osnovnim školama u Prnjavoru ukrajinski jezik izučava kao fakultativan predmet, što omogućuje djeci da se kroz sistem osnovnog obrazovanja upoznaju sa ovim jezikom.

Predstavnik opštine Prnjavor i načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Ljubiša Šikarac, istakao je da podrška opštine ne izostaje, te da je ovo samo jedan u nizu projekata nacionalnih manjina koje je opština podržala.

Osim Radio Prnjavora, u realizaciji aktivnosti učestvovale su još dvije radio kuće – Radio Tuzla i Radio tuzlanskog kantona. Emisije “Slušaj manjinske jezike” mogu se pronaći i na istoimenom jutjub kanalu.(nv)

prnjavorlive.info

PODIJELI