Prnjavor: Vremenske prilike za sada idu na ruku voćarima (VIDEO)

0
677

Dejan Popović iz prnjavorskog sela Palačkovci voćarstvom se bavi unazad 8 godina. Na svom imanju ima zasad od 16 duluma kruške a vremenske prilike su mu kaže išle na ruku tako da za sada sve teče planiranom dinamikom.

U voćnjaku Dejana Popovića iz Palačkovaca kod Prnjavora na 16 duluma zemlje zasađene su tri sorte krušaka, Santa Marija, Viljamovka i Abate Fetel. S obzirom da je završio poljoprivredni fakultet i kako kaže voli poljoprivredu, tako se i odlučio baviti ovim poslom.

Nakon sadnje voćnjaka 2009. godine prvu berbu imali su nakon tri godine istakao je Popović.

Protekle godine vremenske prilike nisu išle na ruku voćarima a Popović kaže da je on imao i sreće jer je uspio zaštiti voćnjak a ni mraz nije bio tako jak na ovom području, kao što je to bilo u pojedinim mjestima u Potkozarju, tako da je prošle 2017. godine imao i rekordan prinos na ovoj parceli od 59 tona kruške.

Ova godina i vremenske prilike za sada idu na ruku voćarima i sve je kako treba biti, kaže Popović. Dodaje da su prethodne dvije tri godine voćke cvjetale nešto ranije za nekih 15 do 20 dana negdje sredinom i krajem marta ali da je optimalan period za cvjetanje kruške upravo početak i sredina aprila.

Cijena kruške proteklih godina kretala se od 0,80 feninga do 1 KM a na tom nivou će vjerovatno ostati i ove godine. Popović ima i hladnjaču kapaciteta 40 tona tako da krušku može blagovremeno skladištiti dok ne nađe kupca. Takođe kruške slabijeg kvaliteta se prodaju za pečenje rakije i cijena takve kruške kreće se uglavnom oko 0,50- 0,60 feninga u zavisnosti od dogovora sa kupcem.

U toku berbe Popoviću u voćnjaku pomažu sezonski radnici.

U narednom periodu Popović planira da se više posveti novom zasadu koji su podigli da ga kaže dovedu u red i da dođe u rodnost. Popović se u svom domaćinstvu sa porodicom osim voćarstvom bavi i uzgojem tovnih pilića a imaju i objekat kapaciteta 20.000 brojlera.

TV K3

PODIJELI