Prnjavor: Vukovac Jelena Anđelić: Niko nam ne može oduzeti znanje  

0
2545

 

Jelena Anđelić (18) učenica je četvrtog razreda Građevinske tehničke škole u Prnjavoru, a pored toga što je vukovac od prvog razreda, tokom školovanja aktivno učestvuje i u mnogobrojnim vannastavnim aktivnostima. Ipak, skromnost je vrlina koja ovu djevojku krasi kada govori o svojim uspjesima.

„Sebe smatram običnim učenikom, samo sam se više angažovala na nekim poljima koja su bila predmet mog interesovanja. Tako sam uvijek težila da se učlanjujem u razne sekcije i budem aktivna. Od prvog razreda  sam se učlanila u Savjet učenika srednje škole „Ivo Andrić“ a u drugom razredu sam postala predsjednik savjeta. Tu smo sproveli mnogobrojne aktivnosti od kojih bi pomenula „Jedan slatkiš, jedno dijete“, akciju kojom smo pomogli djeci koja se nalaze u lošijem ekonomskom položaju“.  Učestvovala sam i u projektu opremanja laboratorije u prnjavorskoj srednjoj školi za polaznike ove ustanove,veterinarskog i prehrambenog smjera. To je bio konkurs na koji sam se ja prijavila. Konkurs je održan na Jahorini u julu prošle godine, a u okviru njega su aplicirani projekti od značaja za našu školu i okolinu. Ja sam prepoznala problem nedostatka opremljenosti laboratorije za praktičnu nastavu za učenike prehrambenih struka i uz pomoć mojih kolega kroz razne aktivnosti projekat smo uspješno realizovali“.

Građevinska škola koju Jelena pohađa, daje dobru podlogu ovoj mladoj ambicioznoj učenici za dalji napredak i usavršavanje, a kaže da afinitet ima i prema arhitekturi.

„Kada završim srednju školu, upisaću fakultet koji ima veze sa mojom strukom, a možda to bude i arhitektura. Arhitektura kao smjer pruža mi više slobode izražavanja, kreativne igre, tako da se svako kao pojedinac može izraziti. Dok kod građevine nije baš tako jer sve je manje više propisano“ priča Jelena.

Vremena ima za sve, a kako ističe, podrška roditelja joj mnogo znači.

„Sve stignem jer sam se organizovala. Trenutno idem tri puta sedmično na folklor, u tome sada učestvujem, a bilo je zaista ranih sekcija. Išla sam i jedno vrijeme na Prvu pomoć, a još  stignem i na neke školske sekcije. Ali meni to nije problem jer ja volim da učim i da se angažujem. Moji roditelji mene i sestru nikada nisu tjerali da učimo, same od sebe smo to prihvatile i stekle radne navike. Roditelji su nam bili i ostali oslonac tokom cijelog školovanja i na tome sam im beskrajno zahvalna“ dodaje Jelena.

Iako većina mladih svoje mjesto pod suncem vidi negdje daleko, u inostranstvu, Jelena na stvari gleda malo drugačije.

„Nije rješenje otići iz naše države. Mnogi moji vršnjaci idu u inostranstvo na školovanje što je svakako dobro,  jer je u većini stranih zemalja bolje riješena nastava i obrazovanje, ali ja bih voljela ostati ovdje. Pokušati. Na Balkanu jeste tako kako je, ali mi gdje god odemo… Mi smo stranci.“-poručuje Jelena.

Jelenino srednjoškolsko obrazovanje u maju ove godine biće privedeno kraju, zato se već polako kroje planovi za dalje školovanje, a izvjesno je da ova mlada prnjavorčanka pred sobom ima zacrtane ciljeve.

„Poručila bih svojim vršnjacima da je obrazovanje veoma bitno i da nam niko ne može oduzeti znanje. Učimo prvenstveno radi svoje lične kulture i prikaza spoljašnjem svijetu. To naravno dosta nosimo iz porodice, ali i obrazovanje ima veoma bitnu ulogu u formiranju čovjeka. Treba da učimo stalno i da radimo na razvijanju naših talenata. Ako je neko u mogućnosti, treba upisati fakluktet,  jer diploma nam nemože škoditi. Istakla bi još da se mali broj učenika uključuje u određene aktivnosti tipa seminara. To nemoraju raditi samo radi nekih bodova i slično, nego čisto da bi stekli radnu naviku, a najpozitivnija stvar je u svemu tome da stiču nova iskustva, komuniciraju sa drugim ljudima, putuju, razmjenjuju mišljenja i grade svoju ličnost. Morate imati svoj stav, jer ako nemate stav i ne poštujete sami sebe, teško da će vas neko drugi poštovati“ poručuje Jelena.

Jelena je na dobrom putu da pored zvanja vukovca, uskoro postane i učenik generacije, a o njenim daljim uspjesima, sigurni smo, pisaćemo i u budućnosti.

 Jelenina sestra Biljana učenik generacije prnjavorske Gimnazije

Jelena nije jedina u porodici Anđelić, koja je ostvarila zavidne rezultate tokom školovanja. Svojevremeno, njena starija sestra, Biljana Anđelić, 2013. godine  proglašena je za učenika generacije prnjavorske Gimnazije. Biljana studira Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, smijer automatika i računarstvo./Marijan Popadić./

 

PODIJELI