Prnjavor – zdravstvo VRHUNAC GRIPE U NAREDNIH 20 DANA

0
230

U Domu zdravlja Prnjavor vrhunac broja pacijenata sa virusnim infekcijama očekuju u narednih 20 dana, a prema podacima Higijensko – epidemiološke službe prošle sedmice u četiri starosne grupe registrovano je 110 pacijenata sa simpomima sličnim gripu.

Sa zdravstvenim problemima koji upućuju na gripu od kojih je najizraženija visoka tjelesna temperatura od 3. do 9. februara registrovano je šestoro djece uzrasta do četiri godine, 28 djece od pet do 14 godina, 37 pacijenata uzrasta od 15 do 29 godina, i 39 pacijenata u životnoj dobi od 30 do 64 godine.

Doktor Veselko Vinčić iz Higijensko – epidemiološke službe u izjavi Srni rekao je da iako je primjetan porast pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom ili upalama grla za sada stanje nije alarmantno, čak je taj broj znatno manji u odnosu na isti period prošle godine. „Po svim pokazateljima ova sezona gripa biće slabija u odnosu na prošlu godinu. Od svih oboljelih koji su se javili sa simptomima sličnim gripu samo dva starija pacijenta koji su inače imali hronične bolesti bila su upućena na liječenje u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci“ , kaže Vinčić.

On je podsjetio da je gripa oblik bolesti za koji nema konkretnog lijeka. U slučaju oboljenja u organizam treba unostiti što više tečnosti i vitamina, uz obavezno mirovanje od 4 do 5 dana.

„ Preporučuju se uobičajene mjere prevencije kao što su izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama gdje se okuplja veliki broj ljudi, povećane mjere lične higijene, pokrivanje nosa i usta papirnom maramicom prilikom kihanja i kašljanja, i često provjetravanje prostorija u kojima se boravi“ , rekao je Vinčić. /Srna/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here