Prnjavorčani Slaven i Siniša Tošić poklonili ikonu

0
604

U Hramu Svetih Kirila i Metodija u naselju Busije, u opštini Zemun, juče je izvršena primopredaja ikone Presvete Bogorodice zakrštene prije nekoliko dana pred čudotvornom ikonom Trojeručice u Manastiru Hilandar.

Ovom činu, uz brojne vjernike, prisustvovao je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je istakao da je to veliki dan za Busije, pretežno nastanjene protjeranim i izbjeglim Srbima iz Hrvatske.

“Dolazak ikone Presvete Bogorodice sa Hilandara veliki je dan za Busije koje su najveće izbjegličko naselje u Srbiji i jedan od simbola stradanja srpskog naroda tokom devedesetih godina 20. vijeka”, rekao je Linta.

On je naglasio da je ovo još jedan dokaz da se prekodrinski Srbi nisu odrekli svog identiteta, a time ni vjekovnog zavičaja iz kojeg su protjerani ili su ga napustili zbog političkih ili ekonomskih razloga.

Ikonu Presvete Bogorodice darodavci Slaven i Siniša Tošić iz sela Palačkovci kod Prnjavora, neposredno pred jučerašnju liturgiju, uručili su sveštenicima protojerej-stavroforu Mili Jokiću i protojereju Mići Ristiću.

Oni su je, nakon prijema na kapiji crkvene porte, pred velikim brojem vjernika, unijeli u hram.

Po završetku liturgije sveštenici su osveštali ikonu, saopšteno je iz Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

“Ikona Presvete Bogorodice jeste Božiji dar i za ovdašnji hram i za vjerni narod. Nismo mogli dobiti lepši poklon uoči velikog hrišćanskog praznika – rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista”, istakao je otac Mile Jokić.

(Srna)

PODIJELI