Prnjavorčanin Andrija Svatok izabran za predsjedavajućeg

0
736

Savjet nacionalnih manjina BiH izabarao je danas u Sarajevu rukovodstvo ovog savjetodavnog tijela Parlamentarne skupštine BiH, a za predsjedavajućeg Savjeta izabran je predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u BiH Andrija Svatok.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg je predstavnik rusinske nacionalne manjine Tijana Vučurević, dok je za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabran predstavnik njemačke nacionalne manjine Velibor Kuvač, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tokom 46. sjednice Savjeta primljene su na znanje informacije Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i informacija o nemogućnosti realizacije zaključka s 45. sjednice Savjeta nacionalnih manjina BiH u vezi s posjetom Prnjavoru.

Podržana je inicijativa Todorke Jovanović za upućivanje preporuke institucijama Brčko distrikta za poštivanje i primjenu Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Nakon rasprave o inicijativi Tihomira Knežičeka za uklanjanje uvredljivog grafita na saobraćajnom znaku u Ugljeviku, Savjet je osudio ovaj čin i zaključio da uputi dopis nadležnim tijelima da uvredljivi grafit bude uklonjen.

Usvojen je izvještaj sa trećeg sastanka Upravnog odbora Zajedničkog projekta Savjeta Evrope i EU u okviru Zajedničkog programa “Horizontal fasiliti za zapadni Balkan i Tursku” pod nazivom “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH”.

Predstavnici Misije OEBS-a u BiH upoznali su članove Savjeta nacionalnih manjina BiH o mogućnostima dalje saradnje i načinima podrške Misije.

SRNA

PODIJELI