Prnjavorčanin bi mogao da bude ministar bezbjednosti BiH!?

0
4405

Srbi dobijaju tri resora. Sigurna ministarstva bezbednosti i spoljne trgovine, koplja se lome oko ministarstva spoljnih poslova ili finansija.

Najozbiljniji kandidat da u naredne četiri godine vodi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je Mirko Šarović, bivši predsednik Republike Srpske i član Predsedništva BiH.

SDS bi trebao da dobije još jedno mesto, Ministarstvo bezbednosti BiH, a kako sada stvari stoje, najbliži tom mestu je Dragan Mektić, bivši zamenik ministra bezbednosti BiH i sadašnji direktor državne Službe za poslove sa strancima, ekskluzivno saznaju „Novosti“.

Srbi će dobiti još jedan resor, jer jedno ministarsko mesto pripada i Partiji demokratskog progresa, a trenutno je nepoznato da li će PDP dobiti resor inostranih poslova ili finansija, zavisno od dogovora sa HDZ BiH.

Kako je trenutno PDP bliži resoru inostranih poslova, najozbiljniji kandidat za budućeg šefa diplomatije BiH, kako saznaju „Novosti“ je Igor Crnadak, bivši zamenik ministra odbrane BiH.

Nakon što je u Sarajevu u utorak uspešno konstituisana Parlamentarna skupština BiH i izabrano rukovodstvo Parlamenta, veoma brzo uslediće izbor mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

Šarović je takođe već obavljao funkciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od 2012. do 2013. godine, kada su kadrovi SDS u Savetu ministara smenjeni na inicijativu SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH.Parlamentarnu većinu čine Stranka demokratske akcije, Demokratski front, Savez za promene (SDS, PDP, NDP), te Hrvatska demokratska zajednica BiH, a ovih dana iz pomenutih stranaka koje će u naredne četiri godine činiti vlast na nivou BiH, polako se izdvajaju imena kandidata za ministre u Savetu ministara BiH.

HDZ BiH takođe ima svoje kandidate za ove dve funkcije, od kojih će im pripasti jedna, a u opticaju su imena dosadašnjeg predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande i Željane Zovko, koja je bila kandidat HDZ-ove liste za Evropski parlament.

Srbi bi trebalo da dobiju i tri ili četiri funkcije zamenika ministara u Savetu ministara BiH, a od toga će jedno ili dva zamenička mesta pripasti SDS, jedno PDP, a jedno Narodnom demokratskom pokretu. Ipak, još uvek nije poznato koji će to biti resori, jer sve zavisi od toga iz kojeg naroda će biti biran ministar u određenom resoru. bntv

PODIJELI