PRNJAVORČANKA: Od ljepotice do kontejnera

0
2624

zira Hodžić (64), jedna od najškolovanijih i najljepših Romkinja, danas živi sama u baraci i dane provodi na ulici hraneći lutalice.

Vezira, poznatija kao Veska, živi u malok baraci u Prnjavoru od 280 KM penzije koja joj je, kaže, dovoljna.

Nekada su bili imućna porodica, Vezira je završila ugostiteljsku školu, imala lijep život i u to vrijeme bila je najškolovanija Romkinja. Međutim, poslije rata se sve promjenilo. Izbačeni su iz stana, otac je umro, a majka se teško razbolila.

-Poslije rata smo izgubili stan. Jedina sam Romkinja koju su izbacivali iz stana, ništa nisam dobila. Svi su se Romi snašli, a ja kao da se nisam znala izboriti za svoja prava. Sve što sada imam je ova stara baraka koju smo dobili još osamdesetih godina – kaže Vezira.

Sama je ostla poslije smrti majke prije više od 15 godina, o kojoj je brinula kada se razbolila, te se zbog toga nikada nije ni udavala.

-Nisam je htjela ostaviti ni zbog koga, a moji momci to nisu razumjeli. Tada smo imale lijep stan i maštala sam da imam nekog ko će živjeti sa nama, ali niko nije razumio. A poslije rata, kada smo se preselile u baraku, njeno stanje se pogoršalo, nisam više imala volje za njih – priča Vezira.

Prnjavorčani kažu da Vesku pamte kao lijepu djevojku i da nije bilo večeri da se pod njenih prozorom ne skupe mladići koji žele da je vode na igranku. Vezira je tada radila kao kuvarica u restoranu, a poslije rata, kako smo ostale same kaže, sa najčistijeg posla prešla je na najpriljaviji – u deponiju.

-Poslije rada u restoranu počela sam da čistim pijacu, bilo  mi je nekako teško, prvi mjesec dana sam radila i plakala. Poslije sam se navikla i tu zaradila penziju. tako sam radeći ovaj posao vidjela kako ljudi bacaju životinje na deponiju. Uvijek mi je bilo žao tih napuštenih pasa i počela sam da ih hranim – kaže ona.

euroblic-I. Vukomanović

PODIJELI