Prnjavorčanka pozitivna na korona virus, pod nadzorom 972 osobe

0
836
Korona virusom zaražena je ženska osoba iz Prnjavora, srednje životske dobi, koja je došla iz zemalja Evropske unije, rekao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Pojašnjava da se ova žena uredno prijavila nadležnim organima kada je doputovala, te da su se tek posljednjih dana kod nje pojavili simptomi i zato je testirana.

– Oboljela osoba ima blažu kliničku sliku i biće transportovana u Banjaluku, u Studentski centar – rekao je Tomaš.

U Prnjavoru su pod nadzoro 972 osobe, a 350 ih je izašlo iz nadzora. Do sada je ukupno pet potvrđenih pozitivnih na korona virus.

Tomaš dodaje da nadležne službe redovno kontrolišu lica u izolaciji i od 105 kontrolisanih, samo jedna osoba je prekršila zabranu.

Načelnik apeluje da Prnjavorčani strogo poštuju izdate mjere, kako bi sačuvali sebe i svoje sugrađane. Cilj nije kažnjvanje, već da se smanji mogućnost prenošenja virusa.

Apel je uputio i privrednim subjektima da poštuju epidemiološke mjere, dezinfikuju prostorije i obezbijede propisanu udaljenost između radnika, te da rade samo oni koji moraju kako ne bi ugorzili poslovanje preduzeća. Takođe, na posao treba da dolaze samo zdravi i oni koji nisu bili u kontaktu sa oboljelima.

Podsjetio je da karantin u Boriku čeka sve one koji ne budu poštovali naređenu izolaciju.

– U slučaju neogovornog ponašanja građana i ekslacije situacije, moraćemo osnovati karanin na području opštine, gdje će biti smješteni svi koji ne budu imali uslov za smještaj u Bnjaluci. Već sutra ćemo imati prijeloge koja bi to mjesta mogla biti – rekao je Tomaš.

Najavio je da će narednih dana imati i odgovor na pitanje Prnjavorčana starijih od 65 godina da li se mogu napraviti izuzeci za one koji se bave poljoprivredom, te moraju izaći na njivu, ili otići do poljoprivrdne apoteke, banke i slično.

Crveni krst, sa Civilnom zaštitom, organizuje nabavku prehrambenih proizvoda za stara lica koja nemaju pomoć drugih.

Razmatraju se i mjere kako pomoći privredi, kada prođe blokada zbog korona virusa i Tomaš smatra da će adekvatno odgovoriti i tom zahtjevu.

Tomaš se zahvalio privrednicima i pojedincima, koji posljednjih dana, zajedno sa nadležnima, pomažu da se prebrodi situacija. Pohvalio je markete “Fortuna” i “ABC” koji su se organizovali da dostavljaju hranu građanima kojima je potrebna, a iz objektivnih razoga ne mogu u kupovinu.

– Biće prilike, kada sve ovo prođe, da svima koji su se pokazali društveno odgovorno, nađemo način da im pomognemo i zahvalimo – rekao je Tomaš.

PODIJELI