Prnjavorska Prosvjeta održala godišnji koncert “Srećna ti slava, domaćine”

0
399

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” Prnjavor održalo je sinoć 21. godišnji koncert pod nazivom “Srećna ti slava, domaćine”.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Borka Pavlović rekla je Srni da je ovogodišnji koncert bio baziran na istraživanju igara i običaja sa Kupresa.

“Prikazali smo običaje pripreme krsne slave i `vučarenje` sa Kupresa, tradicionalne igre i nošnje koje smo prikupili na terenu. Cilj nam je da svake godine radimo nove projekte, istražujemo i predstavimo novi kraj, njegove običaje i originalne nošnje, i da to ostavimo budućim generacijama”, navela je Pavlovićeva.

Ona je napomenula da prnjavorska “Prosvjeta” u 2021. godini nije imala mnogo nastupa na koncertima i festivalima, ali su u velikoj mjeri obogatili fond narodnih nošnji.

“Nastavljamo vrijedno da radimo i u narednoj godini, počinju pripreme za Svetosavsku akademiju, planiramo održati koncert u februaru, učešće na martovskoj opštinskoj smotri folklora, u svakom mjesecu imamo aktivnosti”, rekla je Pavlovićeva.

Jedan od deset umjetničkih rukovodilaca SPKD “Prosvjeta” Branko Milišić pojasnio je da su na koncertu nastupili izvođački, pripremni i dječiji ansambli, folklorne sekcije pododbora Štrpci, Osnovnih škola “Nikola Tesla” i “Branko Ćopić” iz Prnjavora, pjevačka grupa, veterani.

“Večerašnji koncert je kruna našeg rada, pokazali smo se u najboljem svjetlu, vjerujemo da smo opravdali ime ‘Prosvjete’ i da su naši sugrađani bili zadovoljni onim što smo im pripremili i predstavili”, rekao je Milišić.

SPKD “Prosvjeta” trenutno ima 375 članova raspoređenih u više ansambala i uzrasnih kategorija.

SRNA

PODIJELI