Prnjavorski BORS usvojio finansijski plan od 215.000 KM za 2024. godinu (FOTO)

0
113

U Prnjavoru je održana Skupština Gradske boračke organizacije na kojoj se raspravljalo o nekoliko tačaka dnevnog reda. Posebnu pažnju privukle su tačke vezano za prijedlog finansijskog plana za ovu kalendarsku godinu kao izvještaj utroška sredstava u predhodnom periodu.

Finansijska konstukcija u iznosu od 215.000 KM, omogućiće da Gradska boračka organizacija realizuje brojne planove posebno u sferi pomoći onim demobilisanim borcima kojima je pomoć potrebna.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Perica Đumić navodi i da se lokalni BORS može pohvaliti i s tim da je od nadzornog odbora dobio pozitivivan izvješta o poslovanju u ranijem periodu a navodi i da je na to uticala činjenica da su mnoga dugovanja od ranije riješena što opet daje i mogućnost za bolji rad u budućnosti.

” Od tih 215.000 maraka 38.000 odlazi na dug iz ranijih perioda koji je postojao prema Fondu. Nama na taj način ostaje preko 170.000 i to je za nas jako dobro.   Kada sam došao na čelo Gradske boračke organizacije deficit u budžetu je bio preko 42.000 KM dok danas imamo pozitivan plus. Svi dugovi su izmireni zahvaljujući i podršci lokalne vlasti a zahvaljujući gradonačelniku dobili smo i budžet koji će nam pomoći da realizujemo i neke stvari koje su veoma bitne za nas ”rekao je Đumić.

Đumić ističe i da je jako važno da Skupština dobro funkcioniše i da sa mjesnim organizacijama postoji dobra saradnja. A godine i posljedice rata čine svoje a prema njegovim informacijama, od završetka ratnih sukoba do danas preminulo je oko 2.500 demobilisanih boraca sa područja Prnjavora. Poražavajuće je kako smatra što među mnogim stvaraocima Srpske koji više nisu sa nama, mnogi ni danas nemaju označenu grobnicu.

” Ono što se dešava ovih dana a gdje je Predsjedništvo Gradske boračke organizacije donijelo odluku zajedno sa gradskim rukovodstvo je to da krenemo u realizaciju izrade grobnica. Do sada je urađeno jedno desetak takvih grobnica za populaciju koja je umrla poslije rata a nemaju svojih naslijednika poslije svoje smrti. Mogu da kažem da smo uspjeli poboljšati i zdravstveno njegu i zaštitu za pojedine borce a smanjen je i broj onih koji nisu imali do sada, nikakvo zdravstveno osiguranje ”rekao je Đumić.

Na sjednici je prisustvovao i prvi čovjek grada Darko Tomaš koji navodi da gradska vlast uvijek ima sluha za demobilisane borce. Podsjeća i da iz godine u godinu, finansijski izdaci za te potrebe postaju sve veći te da je to jedan dobar način brige.

” Lokalna samopurava je uvijek mislila na ove kategorije i uvijek smo obezbjeđivali sredstva za njih. Ja sam neko ko uvijek nastoji biti prisutan na svakom njihovom događaju od parastosa koji se održavaju kako ovdje u gradu ali i u mjesnim zajednicama pa do slave BORS-a ali i tokom obliježavanja značajnih datuma. Kada saberemo sav iznos koji se daje za udruženja proistekla iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata to je negdje oko 500.000 KM i to je znatan iznos u odnosu na druge lokalne zajednice u Srpskoj ”,rekao je Tomaš.

Socijalno-ekonomski i zdravstveni problemi kao i neriješeno stambeno pitanje i dalje ostaju borački problemi sa kojima će se lokalni BORS morati boriti i u ovog 2024.godini a navode da planiraju izradu i određene socijalne karte. Uz pomoć donatora nastaviće da dijele i prehrambeno-higijenske pakete a obilježavaće kako kažu i značajne datume novije istorije a čije su stranice ispisali i borci Vojske Republike Srpske.

TV K3

PODIJELI