Prnjavorski kazan oborio dva rekorda

0
1718

Ginisov rekord u pripremanju riblje čorbe, koji je do ovog ljeta držao američki grad Masačusets, sa oko 3.020 litara, oboren je u Prnjavoru, i to u kazanu u kojem su skuhana 804 litra više istog specijaliteta.

Direktor Turističke organizacije općine Prnjavor Dragan Čolić kazao nam je da je cilj projekta bio promocija zdrave hrane, privrede te drugih resursa iz ovog mjesta.

– Htjeli smo predstaviti našu privredu, a da to ne bude skupo.  U Prnjavoru imamo prirodno jezero gdje su lovljeni veliki primjerci šarana, soma i druge ribe. Promovirali smo i poljoprivredne proizvode mrkvu i luk. Tako smo brendirali recept riblje čorbe koju čine sastojci svega što se ovdje proizvodi – pojašnjava Čolić.

Žalosti ga, kaže, što mnogi nisu shvatili važnost ovog priznanja.

– Niko od prnjavorskih ugostitelja, ali ni iz BiH, nije nas kontaktirao i zatražio recept čorbe da bi ona bila uvrštena u jelovnike restorana ili hotela. Certifikat koji smo dobili od Ginisa možemo izdati s receptom čorbe da to bude brendirano jelo – kaže Čolić.

Isti kazan je, moglo bi se sigurno reći, oborio i „Ginisov rekord u humanosti“ nakon majskih poplava, a to su najbolje zapamtili stanovnici Maglaja, Doboja i Bijeljine.

– Izašli smo na teren i toplim obrokom pomogli ugroženom stanovništvu. Nismo gledali ni na koga, a gulaš pripreman u Maglaju bio je jedan od najukusnijih – pohvalio nam se Dragan Čolić, naglasivši da im je priznanje običnog čovjeka najdraže. /avaz/

PODIJELI