Prnjavorski teniser s košarkaškim imenom

0
1564

Kada kažete Dražen Petrović, odmah pomislite na čarobnjaka s košarkaškom loptom, ali i Prnjavor ima svog Dražena Petrovića, talentovanog i uspješnog tenisera, koji sanja da igra na velikim turnirima i bude među 10 najboljih na svijetu.

Kada je Dražen iz naše priče rođen, 3. novembra 2002, bio je dug 59 centimetara, tako da za Slađanu i Željka nije bilo dileme kako će se sin zvati. Dobio je sportsko ime, ali je došao i u sportsku porodicu. Slađana je nekadašnja karatistkinja, a Željko atletičar, jedan od olimpijaca na Igrama u Sidneju, pa su odmalena djecu usmjeravali ka zdravom životu i sportu.

I dok je stariji brat Nikola gledao crtane filmove, Dražen je vrijeme provodio uz sportske kanale. Kao i Nikola, trenirao je atletiku, sa drugarima zaigra košarku, ali prevagnula je ljubav prema “bijelom sportu”. Sada je najbolji teniser RS do 12 godina.

“Kada sam imao sedam godina otišao sam s kondicionim trenerom Daliborom Vrhovcem da igram tenis. Svidjelo mi se i odlučio sam da počnem da treniram”, kaže Dražen Petrović, član Olimpa 2000.

Trenirao je u Prnjavoru, međutim, kada su tereni TK Bonito zatvoreni morao je u Banjaluku, gdje trenira s Bojanom Mićićem i Vojinom Šukalom. Putnik je više od godinu dana.

“Dolazim skoro svaki dan, ponekad i dva puta dnevno, ali nije mi toliko naporno. Volim tenis i uživam na terenu. Motivišu me rezultati. Ako treniram, imam rezultate, a onda još više treniram kako bih bio bolji. Želim da odem na koledž u SAD, da nastavim da treniram i da budem u top 10 na ATP rang-listi”, priča Petrović, koji često, dok ga tata vozi na treninge, uči.

Ipak, škola ne smije da trpi, pa je u dnevniku šestog razreda mnogo petica. Na terenu osvaja pehare. Prošle godine je imao 38 pobjeda i dva poraza u konkurenciji do 12 godina. Slavio je na Prvenstvu RS, kao i na masters turniru, drugi je bio na Dvoranskom prvenstvu RS i na mastersu do 14 godina, iako je tada imao 11, a treći na Dvoranskom prvenstvu BiH. Osvojio je turnire u Banjaluci (dva), Doboju i Prijedoru, a uspješan je bio i na turnirima Tenis Evrope, gdje je 299. na rang-listi igrača do 14 godina. Slavio je u dublu sa Dušanom Milanovićem, za kojeg kaže da mu je najveći konkurent u njegovom uzrastu, i to na turnirima u Ulcinju i Prijedoru. Druga mjesta su zauzeli u Prokuplju i Koperu, treća u Umagu i Beogradu, a Petrović je bio treći u singlu na turniru u Ulcinju. Bio je i član reprezentacije BiH, koja je na Evropskom prvenstvu bila šesta.

“Plan je da odigram 10 evropskih turnira i turnire u BiH, a nadam se da ću ostvariti bolje rezultate nego 2014. Iako sam nedavno napunio 12 godina, takmičiću se sa starijim dječacima. Biće mi teže, ali to mi je dodatni motiv i potrudiću se da igram najbolje što mogu. I ranije sam pobjeđivao starije, čak i četiri godine”, priča Petrović, kojem je posebno interesantno kada igra u Hrvatskoj.

“Tamo me zbog imena posebno vole i čim me vide poviču: ‘Eno Dražena Petrovića'”, kaže uz osmijeh Petrović.

Iako su još djeca, profesionalizam se osjeti na turnirima budućih asova.

“Mi iz BiH, Srbije i Hrvatske se družimo, a od igrača iz ostalih zemalja malo ko. Bude čudno, svi samo sjede, ali tako je to. Već se osjeti profesionalni život”, ističe Petrović, kome su idoli Novak Đoković i Rodžer Federer.

Riječ trenera

Trener Bojan Mićić kaže da je Draženova najveća prednost dobar rad nogu.

“To ga izdvaja od drugih, ali mora da poraste, da ojača da bi se kockice složile. Taktički dorbo stoji, a i tehnika mu je sve bolja”, smatra Mićić.

nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here