Problem za vozače: Magla u Kneževu i Laktašima

0
935

Gusta magla ovog jutra smanjuje vidljivost i usporava vožnju na putevima na području Kneževa i Laktaša, dok mjestimične magle ima i na području Doboja, Bijeljine, Han Pijeska, Zvornika, Sarajeva i Foče.

Zbog niske oblačnosti i smanjene vidljivosti karakteristične za ovo doba godine vozačima iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na oprezniju vožnju, a posebno vozačima traktora da koriste rotaciono svjetlo.

Zbog mraza i niske temperature moguća je poledica, naročito u višim planinskim predjelima, preko prevoja, mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina moguća je pojava sitnijih odrona.

Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, po mokrom i klizavom kolovozu.

Zbog izgradnje vijadukta “Mahovljani” na auto-putu Banjaluka – Doboj (dionica Banjaluka – Prnjavor), petlja “Mahovljani” zatvorena je za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

Radi bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja na putevima u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Na magistralnom putu granica Republike Srpske/FBiH (Turić)-Lončari-Brčko-Bijeljina-Šepak u toku je sanacija kolovoza, pa će se od 7.00 do 15.00 časova saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćanja, a vozače iz AMS mole da na tim dionicama poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Izmjene saobraćaja aktuelne su duž pruge Doboj-Banjaluka zbog izgradnje kablovske infrastrukture.

Na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i na dionici Kotor Varoš-Obodnik, zbog rekonstrukcije i sanacije gradske vodovodne mreže opštine Kotor Varoš, biće izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici tog puta Banjaluka-Čelinac i na regionalnom putu Čelinac-Jošavka-Prnjavor izmijenjen je režim saobraćaja radi izgradnje kablovske infrastrukture duž pruge Doboj-Banjaluka.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju od pet do 15 minuta u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj, obustavljen je saobraćaj za sva vozila.

Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

Zbog izgradnje mosta-vijadukta na dionici regionalnog puta Stari Majdan dva – Lamovita potpuno je obustaljen saobraćaj za sva vozila.

Na regionalnom putu Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog deminiranja terena na regionalnom putu Sapna-Karakaj-Zvornik u mjestu Zaseok, dolaziće do povremene obustave saobraćaja u vremenu od 8.00 do 16:00 časova u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propušatanja.

U vremenu od 8.00 do 16.00 časova, radi izvođenja deminerskih radova, privremeno će biti obustavljan saobraćaj na magistralnom putu na dionici Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica. Obustave saobraćaja traju 30 minuta, a saobraćaj se propušta 15 minuta.

Zbog deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, opština Brod, povremeno se obustavlja saobraćaj na dionici magistralnog puta Brodsko Polje RS/BiH (Brusnica) u vremenu od 8.00 do 15.00 časova.

Na regionalnom putu Kotor Varoš-Mitrovići, zbog radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje) zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U Banjaluci će zbog otvaranja manifestacije “Zimzograd” biti obustavljen saobraćaj od 17.00 do 18.30 časova u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save (Narodno pozorište) do Bulevara cara Dušana (“Ekvator”).

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaj će regulisati i preusmjeravati policija.

Na području Federacije BiH magla smanjuje vidljivost na većini dionica koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, uključujući auto-put Tarčin-Zenica, magistralne puteve Zenica-Doboj, Konjic-Mostar, Kiseljak-Kaonik-Vitez, Bugojno-Novi Travnik, Glamoč-Mlinište, kao i puteve na području Sarajeva.

Niska temperatura pogoduje formiranju poledice na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, a učestali su i odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, među kojima su magistralni putevi Žepče-Nemila, Prozor-Jablanica i Tuzla-Priboj.

Na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja radovi na području Hrvatske i dalje traju, pa su moguća duža zadržavanja i vozačima se preporučuje da koriste druge granične prelaze.

Na ostalim graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

srna

PODIJELI