Problemi stočara sa uzgojem teladi i mladih junica

0
461

Mnogi stočari imaju problema sa uzgojem teladi i mladih junica, a to je od presudne važnosti za kvalitet krava i što dužu laktaciju, rekao je danas u Prnjavoru Milovan Ćućić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ćućić je istakao značaj tema koje su obrađene na današnjem predavanju o uzgoju priplodnog podmlatka i ishrani muznih krava, sa akcentom na optimalnom vremenu žetve silažnog bilja i načinu pripreme silaže i sjenaže.

“Teme o kojima je danas bilo riječi su važne i formulisane u saradnji sa mljekarima ove regije tako da im pomognu u daljem radu. Predavanja su predviđena za mljekare na srednjem ili višem nivou stručnosti”, naveo je Ćućić.

On je najavio da će resorno ministarstvo, u okviru USAID-ovog projekta za razvoj poljoprivrede i poljoprivrednog preduzetništva “Farma”, tokom ove sedmice organizovati predavanja i u Gradišci, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su mljekari imali priliku da čuju koje greške prave u ishrani teladi i muznih krava, ali i koji su načini da hrane grla na najbolji i najjeftiniji način.

“Samo u pogrešnoj ishrani teladi možemo da izgubimo od 10 do 20 odsto mlijeka od buduće krave zato moramo otklanjati greške i povećavati proizvodnju. Suština je da se proizvede što više mlijeka, da telad i junice budu što kvalitetniji, jer onda imamo i kvalitetnije krave i da budu što manji troškovi u proizvodnji mlijeka” , kaže Usorac.

Naredna obuka proizvođača sira, mliječnih proizvoda i savjetodavaca o principima ishrane muznih krava biće održana sutra u Gradišci.

Predavanje je održao je profesor Darko Grbeša sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

SRNA

PODIJELI