Proces traženja nestalih gubi trku sa vremenom

0
277

Predstavnici BiH, Srbije i Hrvatske trebalo bi da danas u Sarajevu preciznije definišu obaveze u okviru saradnje u traženju nestalih osoba, a iz Republike Srpske ponovo podvlače da taj posao mora da bude ubrzan kako bi svi saznali sudbinu najmilijih jer vrijeme polako uzima danak.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović danas će, kako je rečeno, potpisati radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih koju su prije nekoliko godina potpisali Vlada Srbije i Savjet ministara BiH.

Najavljeno je i potpisivanje pravila i procedure BiH sa Ministarstvom hrvatskih branitelja. Time se, kako su pojasnili u institutu, na osnovu potpisanog protokola bliže uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba, kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja i druga pitanja.

– Ovo je jedan od puteva da ubrzamo proces traženja nestalih – rekao je za “Glas Srpske” Perišić.

U Republici Srpskoj još se traga za više od 1.660 nestalih osoba.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here