Prodaja polisa pala za 20 odsto

0
344

Epidemija virusa korona pomrsila je planove osiguravajućim društvima u Srpskoj koja na isteku drugog kvartala bilježe pad ugovorenih polisa za oko 20 odsto, a koliko je situacija loša potvrđuje podatak da u posljednja tri mjeseca nije prodata nijedna polisa putničkog zdravstvenog osiguranja.

Istakao je to juče za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić naglasivši da su u proteklom periodu štetu pretrpjeli svi osiguravači.

– Evidentan je pad premije obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, kao i auto-kasko, te osiguranja putnika u javnom prevozu jer autobusi tri mjeseca nisu uopšte vozili. Samo u aprilu zabilježen je pad od deset odsto u sektoru osiguranja od auto-odgovornosti – rekao je Durmić podsjetivši da obavezno osiguranje od auto-odgovornosti čini dvije trećine ukupne premije u Srpskoj.

Durmić kaže da ne očekuje veliki gubitak na kraju godine, izuzev kada je riječ o polisama putničkog zdravstvenog osiguranja.

– Ono što nam ide naruku je uredba koju je donio Savjet ministara BiH kojom je fizičkim i pravnim licima ostavljen rok od 90 dana da produže osiguranje, odnosno registraciju vozila, dok je ranije rok bio svega 30 dana. S obzirom na to da je taj rok pomjeren, u drugom dijelu godine očekujemo bolje rezultate – kazao je Durmić.

Komentarišući potez Vlade Srpske koja je prošle sedmice utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, a koji predviđa prolongiranje rokova za uvođenje liberalizacije u oblasti auto-osiguranja, Durmić kaže da je to jedini ispravan potez jer domaće tržište osiguranja nije spremno za liberalizaciju.

– Utvrđeni rokovi za uvođenje djelimične i potpune liberalizacije cijena osiguranja od auto-odgovornosti odgađaju se za period od tri godine. Imajući u vidu činjenicu da društva za osiguranje, putem filijala, posluju u oba entiteta, tražili smo odgađanje liberalizacije sve dok entitetski zakoni ne budu usaglašeni o tom pitanju – istakao je Durmić.

Dodao je da su zemlje u regionu predvidjele da proces liberalizacije kod njih počne onog momenta kada postanu članice Evropske unije, a Srpska je jedina imala prijedlog zakona o liberalizaciji prije ikakvih pregovora BiH za ulazak u EU.

Zakon

Milomir Durmić je rekao da Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je stupio na snagu 2015. godine, predviđa da u 2020. godini u Srpskoj počne fazna liberalizacija u oblasti auto-odgovornosti.

– Liberalizacija je u skladu s tim propisima trebalo da počne u oktobru ove godine, ali smo krajem prošle godine uputili inicijativu Ministarstvu finansija Srpske za odgađanje tog procesa – rekao je Durmić.

/Glas Srpske/

PODIJELI