Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima u Srpskoj

0
344

Republički štab za vanredne situacije danas je produžio mjere u borbi protiv virusa korona do 31. avgusta i ograničio rad ugostiteljskim objektima za ishranu, piće i smještaj do 24.00 časa.

S ciljem prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 31. avgusta zabranjena su javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Do 31. avgusta dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su da obavezno preduzimaju mjere koje su propisane u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Srpske za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu i mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati rad na način da na ulazu u službene prostorije ograniče broj lica, onemoguće zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

Neophodno je i održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku.

Inspekcijski nadzor sprovodiće Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

/Srna/

PODIJELI