Program reformi BiH izlazi na svjetlost dana

0
370

Narodna skupština RS bi na posebnoj sjednici u ponedjeljak mogla raspravljati o Programu reformi BiH na osnovu prijedloga koji je juče poslao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Takođe, juče je iz Narodne skupštine RS saopšteno da je za sutra sazvan kolegij na kojem bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja devete posebne sjednice.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, a nakon ove sjednice rečeno je da će ovaj dokument otići u Brisel u sjedište NATO-a dan nakon što se formira novi sastav Savjeta ministara.

Dok u vladajućoj koaliciji u RS ističu da Dodik ovim činom ispunjava obećanje da će javnost RS biti upoznata sa svim pojedinostima dokumenta te da on neće biti upućen dok se o njemu ne izjasne institucije RS, u opoziciji ističu da je ovo Dodikova kapitulacija pred Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, i NATO-om.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da javnost u RS može biti sigurna da nema slanja dokumenta ako se o njemu potvrdno ne izjasni njen parlament.

“Kada će doći dokument na raspravu, to se još ne zna, ali u svakom slučaju nema šanse da ode bilo gdje dok NS RS o njemu ne usvoji određene zaključke. Ne krije se ništa od javnosti, javnost će definitivno biti upoznata s tim dokumentom”, rekao je on. Optužbe koje opozicija iznosi na račun SNSD-a Žunić naziva predstavom za javnost.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, tvrdi da je dokument Dodikova kapitulacija pred NATO-om te da je Dodik ucijenjen da odvede RS u NATO.

“Što se tiče stava našeg kluba, o tome ćemo se izjasniti kad vidimo šta tamo piše. Ali očigledno su ga ucijenili i on sada odrađuje ono što im je obećao da će uraditi”, tvrdi on.

Kostadin Vasić, šef Kluba Ujedinjene Srpske, ističe da će njegov klub podržati saradnju s NATO-om, ali ne i članstvo u toj alijansi.

“Potpuno je normalno da se sarađuje uz jasno objašnjenje da saradnja ne prejudicira članstvo. Ovi što kritikuju su isfrustrirani ljudi zato što ostaju bez svojih fotelja u Sarajevu. To je normalan dokument koji je srpski član Predsjedništva potpisao u interesu RS. Nema tu ništa nepoznato i Klub poslanika i naš lider (Nenad) Stevandić su u toku sa svim”, rekao je on.

Maksim Skoko, šef socijalista u NS RS, kaže da je imao uvid u osnovne stvari u dokumentu te da se uvjerio da javnost ne treba da strepi.

“Ono što tamo piše je slično onom što ima Srbija. To je jedna vrsta saradnje i ne vidim nijedan razlog da se taj dokument ne podrži”, rekao je Skoko.

Milan Švraka, poslanik PDP-a, rekao je da će, kada ta sjednica bude održana, poslanici imati priliku da vide šta stvarno tamo piše i da li je sve onako kako je Dodik govorio u javnosti.

“Ne vidim razlog zašto taj dokument već nije objavljen, osim ako se nešto krije. Naš stav je jasan, da nema članstva u organizaciji koja nas je bombardovala tokom prošlog rata”, rekao je on.

Inače, “Nezavisnim” je nedavno rečeno da ne postoji skriveni plan da se BiH “uvuče” u NATO, ali da postoji nada da će građani BiH tokom vremena uvidjeti benefite saradnje s tom vojnom organizacijom.

“Ovo je postepeni proces, dugi put, a kako vrijeme bude odmicalo, vjerujemo da će građani BiH imati priliku da vide da tu nema nikakvih misterija i da se radi o potpuno normalnom procesu koji je otvoren i transparentan s obje strane, a koji će zemlji omogućiti da provede reforme koje njeni građani ionako žele”, rekao nam je sagovornik.

Što se tiče prvog godišnjeg Programa reformi, ističe se da se on uglavnom bavi logistikom, uspostavljanjem sistema, nabavkom radnog materijala, obezbjeđivanjem prostora i formalnim stvarima te da će tek u naknadnim godišnjim programima biti više govora o suštinama reformi.

(Nezavisne)

PODIJELI