Proizvođač marihuane izašao na berzu

0
553

Kanadski proizvođač marihuane “Cronos” započeo je trgovanje akcijama na američkoj tehnološkoj berzi Nasdaq, javlja američka TV mreža CNN.

“Cronos” je prvi proizvođač i prodavač marihuane čijim se akcijama trguje na Wall Streetu mada se na berzi trguje i hartijama drugih kompanija koje su indirektno povezane s industrijom kanabisa.

Analitičari smatraju da je ovaj događaj prekretnica za “Cronos” iz Toronta, ali i za cjelokupnu industriju kanabisa.

“Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu je vjerovatno sprovela podrobnu provjeru prije nego što je odobrila jednoj kompaniji kanabisa da bude listirana na glavnoj berzi Sjedinjenih Država”, napisao je Vahan Ajamijan, analitičar.

Trgovanje “Cronosom” se odnosi samo na one zemlje koje nemaju saveznu zabranu za marihuanu, poput Izraela, Australije, Njemačke i Kanade, što je kompaniji vjerovatno pomoglo da dobije odobrenje za listiranje na Nasdaqu, dodao je on.

Glavni izvršni direktor “Cronosa” Majkl Gornštajn izjavio je za CNN da kompanija izvozi marihuanu u Njemačku i gradi objekte za uzgoj kanabisa u Australiji i Izraelu.

Međutim, “Cronosove” akcije su prvog dana trgovanja pale za više od dva odsto, dodaje američka TV mreža.

Inače procjene pokazuju kako bi marihuana u SAD mogla da otvori 300.000 novih radnih mjesta. Prema predviđanjima, do 2020. godine više ljudi biće zaposleno u uzgajanju marihuane nego u proizvodnji.

Marihuana je u SAD prvo legalizovana u Koloradu, dok je medicinsku marihuanu legalizovalo 28 saveznih država.

Proizvodnju i uzgoj marihuane za “rekreativno uživanje” odobrilo je i legalizovalo sedam saveznih država i to Kalifornija, Masačusets, Mejn, Aljaska, Oregon, Vašington i Nevada.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here