Promjena izabranog doktora do kraja decembra

0
563
Građani Republike Srpske od danas do kraja decembra imaju mogućnost da promijene izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa bez navođenja razloga promjene.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske pojašnjavaju da je potrebno popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora, a potom ih ovjeriti u Fondu.

Ovo je period kada bi i građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine trebalo da to urade.

Kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar.

Doktora je moguće promijeniti i mimo ovog predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast.

“Izuzetno je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava”, saopšteno je iz FZO-a.

Iz Fonda podsjećaju da građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra u zdravstvenim ustanovama koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

Prošle godine porodičnog doktora u navedenom periodu promijenilo je 25.890 osiguranika, dok je pedijatra i ginekologa promijenilo 12.116 osiguranika. Srna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here