Promovisan film o roditeljima Svetog Save

  0
  273

  U Mrkonjić Gradu je održana premijera dokumentarno-igranog filma “Stefan Nemanja i Ana Borić”, čiji je scenarista i režiser Duško Marić.

  Scenarista je prije sinoćnje premijere rekao novinarima da je ovaj film lijepa istorijska priča o roditeljima Svetog Save, ali i više od toga, zato što je to priča o Srbima kao jednom narodu na Balkanu.

  On je objasnio da se na ovaj način skreće pažnja u istorijskom smislu na vrlo važne ličnosti, prije svega na Anu Borić.

  “Stefan Nemanja je rođen u Zeti u 12. veku, a Ana Borić je rođena ovdje na području Mrkonjić Grada, Srpkinja, pravoslavka iz Bosne. Oni su napravili lozu Nemanjića i srednjovjekovnu srpsku državu u Rasu”, istakao je Marić.

  On je naglasio da je premijera filma održana u Mrkonjić Gradu jer je priča o Ani i Nemanji počela upravo na tom području u 12. vijeku, pa su zato u Mrkonjić Gradu i snimali kadrove.

  “Ana je bila kćerka Matije bana Borića iz 12. veka. Ona je toliko važna ličnost, a toliko diskretna i skromna i u svoje vreme i uopšte. Tu smo da ispravimo malu nepravdu, da kažemo da je ta koja jeste i da je rođena na ovom prostoru”, rekao je Marić.

  Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je ovaj film izuzetno važan projekat u kojem se radi o dokazivanju Aninog porijekla.

  “Zahvaljujem svima koji su omogućili snimanje filma, a mi ćemo se potruditi da film pogleda široki auditorijum”, dodao je Vođević.

  U filmu se pojavljuje i lokalni umjetnik Borislav Boro Janković sa Zelenkovca, koji igra ulogu Svetog Save.

  Janković je rekao da mu je bilo lako igrati jer je bilo vrlo inspirativno i nije bilo mnogo teksta.

  “Režiser i glumačka ekipa su prepoznali da bih mogao da igram, probali smo i mislim da smo uspjeli. Nije jednostavno staviti se u ulogu takvog lika, mogu reći da me je sve to malo na neki način dopunilo”, rekao je Janković.

  U filmu igraju Petar Božović, Slobodan Ćustić, Nebojša Kundačina, Aleksandar Vučković, Teodora Marić i Stojan Đorđević.

  PODIJELI